Klijnsma wil met zorgplan vrouwen verleiden tot herintreden

vdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma. Beeld ANP
vdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma.Beeld ANP

Jetta Klijnsma, nummer twee op de PvdA-kandidatenlijst, lanceerde gisteren een plan om 10.000 extra wijkverpleegkundigen aan te trekken en duizend extra zorgcentra op te richten. Kosten: 1 miljard euro.

Wilfried van der Bles

Waar haalt u zoveel geld vandaan?

"Door de verspilling in de zorg aan te pakken. In de loop der jaren zijn de uitgaven de pan uit gerezen, en vaak onnodig. Bovendien maken we een einde aan de marktwerking, die tot enorme prijsstijgingen heeft geleid. Je bespaart geld door een einde te maken aan de concurrentie tussen zorgverzekeraars en door de zorg dichtbij de mensen te organiseren. Die besparingen gebruiken we deels om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Want bezuinigen alleen kan niet. Tenminste niet als je wilt dat mensen de regie over hun eigen leven houden. Dan moet je ook investeren. Dat is het grote verschil met de VVD. Minister Schippers van volksgezondheid wil 1 miljard bezuinigen op de ouderenzorg door mensen langer thuis te laten wonen en daarmee uit."

U wilt de indicatie - het bepalen hoeveel en welke zorg iemand nodig heeft - door de wijkverpleegkundige laten doen en niet meer door het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ)?

"Ja, de kleinere indicaties kunnen heel goed gedaan worden door de wijkverpleegkundigen. Zij kennen de mensen in de wijk en hebben er zicht op waaraan iemand echt behoefte heeft. Dan wordt ook geen overbodige zorg gevraagd zoals nu vaak wel gebeurt. Immers, als je zo'n formulier voor je hebt van het CIZ dan kun je aankruisen wat je wil, het CIZ komt toch niet thuis kijken."

Tienduizend extra verpleegkundigen: waar haalt u ze vandaan, nu er in de zorg een enorm tekort dreigt te komen aan arbeidskrachten?

"Nu hebben veel vrouwen geen plezier in het werken in de thuiszorg. Dat komt onder meer doordat ze niet zelf hun tijd en werk kunnen indelen. Ze moeten met de stopwatch werken en hebben een auto nodig om overal te komen. Maar als je in de eigen wijk aan de slag kunt in een klein team dat zelf de dagindeling kan bepalen dan is het hartstikke mooi werk. Je zult zien dat veel herintredende vrouwen dan weer mee gaan doen."

In de zorgcentra die u wilt moeten allerlei beroepsgroepen gaan samenwerken. Hoe wilt u dat bereiken? Moeten ze worden gedwongen?

"Welnee, die zorgcentra zijn nu al een beetje een trend. We willen iedereen daar nog enthousiaster voor maken. Mensen vinden het prettig als alles onder één dak bij elkaar zit. En voor de huisartsen is het prettig dat ze heel snel even contact kunnen hebben met andere zorgverleners over hun patiënten."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden