Update

Klijnsma trekt kar die Nieuwe Vakbeweging heet

De Nieuwe Vakbeweging komt voort uit de FNV. Beeld
De Nieuwe Vakbeweging komt voort uit de FNV.

Jetta Klijnsma gaat de commissie leiden die De Nieuwe Vakbeweging, die voortkomt uit de FNV Vakcentrale, op de rails moet gaan zetten. Dat hebben verkenners Han Noten en Herman Wijffels vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Marjan van Noort, Frank Bluiminck, Michel Donners en Tuur Elzinga zijn de nieuwe kwartiermakers. In tegenstelling tot Klijnsma, oud-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA), zijn zij allen actief (geweest) binnen de vakbeweging.

'We hebben een team samengesteld uit mensen die hun sporen hebben verdiend in de volle breedte van de vakbeweging', aldus Noten. Voorzitter van de FNV-Vakcentrale Agnes Jongerius liet weten 'zeer blij' te zijn met de aanbevelingen van de verkenners.

Volgens Klijnsma moet er rond 1 mei een conceptplan met statuten liggen. 'In juni willen we een oprichtingscongres organiseren. Daarna geef ik het estafettestokje door.'

FNV
De vakcentrale kondigde begin december aan zich te herorganiseren tot De Nieuwe Vakbeweging, een vakbond met meer aandacht voor individuele werknemers. Daarin is geen plaats voor Jongerius en Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten.

Verder wilde het FNV nog niets zeggen over de koers en inhoud van de Nieuwe Vakbeweging. Han Noten en Herman Wijffels waren aangetrokken als verkenners.

De FNV was vorig jaar tot op het bot verdeeld door het pensioenakkoord, dat voorzitter van de Vakcentrale Agnes Jongerius dit najaar sloot met werkgevers en kabinet. De drie grootste bonden, FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw, hadden grote moeite met het akkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden