Klijnsma: rol voor gemeente in nabestaandenwet

Jetta Klijnsma Beeld anp

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) denkt er over om de nabestaandenwet voortaan door de gemeenten te laten uitvoeren. Klijnsma zei dat in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. 'Ik wil dat mensen heel dicht bij huis, hulp kunnen krijgen.'

De staatssecretaris sprak woensdag met nabestaanden over de voorgenomen bezuinigingen op de regeling. 'Mensen vertellen me dan hoe het is om ineens weduwe te worden, en dat je dan je leven echt niet ineens op poten hebt.' Betrokkenen gaven volgens Klijnsma aan dat rust en ruggensteun belangrijk zijn de eerste tijd na het wegvallen van de partner.

De staatssecretaris zou graag meer maatwerk zien bij het bekijken wat iemand nodig heeft en wanneer een nabestaande terug kan keren op de arbeidsmarkt. De bewindsvrouw oriënteert zich nu op de mogelijkheden daartoe. 'Ik vind het heel erg de moeite waard om na te denken over het uitvoeren van de nabestaandenwet. Bijvoorbeeld of het kan door de gemeente die dicht bij mensen staat', stelde Klijnsma.

De nabestaandenwet wordt nu uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank. Klijnsma: 'Er moet 74 miljoen euro worden bezuinigd op deze regeling, maar ik wil er heel goed over nadenken hoe dat moet'.

Ze heeft het plan om de gemeenten een rol te laten spelen 'nog met niemand afgestemd, zeker niet met het kabinet.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden