Klijnsma past AOW-regels samenwonen sneller aan

Praktijk begin 2014 soepeler, maar Anbo wil nu al stop op 'zinloze' controles

Ouderen die 'samenwonen' in twee huizen hoeven zich binnenkort geen zorgen meer te maken over het korten van hun AOW. Staatssecretaris Klijnsma (PvdA) van sociale zaken zal de huidige, strenge praktijk zo snel mogelijk aanpassen, vooruitlopend op een wettelijke versoepeling die eraan komt.

In de nieuwe wet staat dat 65-plussers die de financiële lasten dragen van een zelfstandige woonruimte (huur- of koopwoning) maar veel bij elkaar verblijven, per definitie niet meer als samenwonend worden beschouwd (en niet meer worden gekort op hun AOW).

De nieuwe wet zou aanvankelijk in 2015 ingaan, maar was door Klijnsma al vervroegd naar 1 mei volgend jaar. Maar de staatssecretaris heeft nu in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat ze de Sociale Verzekeringsbank zal vragen om daarop alvast vooruit te lopen. Voordat de praktijk kan worden versoepeld moet wel nog worden gewacht op het advies van de Raad van State en openbaarmaking van het wetsvoorstel, naar verwachting begin januari.

De ouderenbond Anbo is blij met de aanstaande versoepeling, maar zou het nog mooier vinden als de SVB meteen al zou stoppen met de 'zinloze en dure huisbezoeken die AOW'ers onterecht emotionele en financiële trauma's bezorgen'.

Vanuit de Tweede Kamer is er vorige week ook op aangedrongen om de SVB nu meteen al te laten inspelen op de komende wetgeving. Maar daar wil Klijnsma niet aan. "Dat creëert ongelijkheid naar degenen die reeds op basis van de huidige wetgeving een verlaagd AOW-pensioen ontvangen omdat zij samenwonen in twee woningen en naar degenen die correct aan de SVB doorgeven dat zij voornemens zijn dat te doen", schrijft ze.

"Maar het is ook heel wrang voor ouderen die momenteel nog rechtszaken voeren omdat ze zijn gekort op hun AOW-uitkering", reageert Anbo-woordvoerder Frank van der Aa. "Er zijn mensen beboet, die soms wel 10.000 euro terug moeten betalen. Wij vinden dat Klijnsma onmiddellijk een einde moet maken aan de onzekerheid die duizenden lattende AOW'ers treft: het risico op onaangekondigd huisbezoek en boetes omdat zij 'meer dan de helft van de tijd' samen doorbrengen."

Van de Anbo moeten de sociaal rechercheurs een "mandaat krijgen om in de geest van de nieuwe wet te handelen". Hoeveel rechtszaken er op dit moment lopen, kan Van der Aa niet zeggen. Onlangs nog verloor een vrouw (67) uit Amsterdam, die is gekort op haar AOW, een rechtszaak tegen de SVB. Ze is getrouwd met een man uit Friesland, maar ze wonen niet samen. Van der Aa: "Misschien kan de rechter nu al in de geest van de nieuwe wet handelen."

ECONOMIE 15

Kabinet beperkt uitkeringen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden