Klijnsma: lagere uitkering bij gezamenlijke huishouding

Staatssecretaris Jetta Klijnsma Beeld ANP
Staatssecretaris Jetta KlijnsmaBeeld ANP

Bijstandsgerechtigden die met meerdere mensen een woning delen, krijgen straks een lagere uitkering. Zij delen hun kosten, waardoor die per persoon lager zijn. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat om mensen die niet met elkaar gehuwd zijn of een officiële relatie met elkaar hebben maar wel met meerdere mensen in hetzelfde huis wonen. Zij krijgen te maken met een 'kostendelersnorm'.

Naarmate er meer mensen in het pand wonen, wordt de uitkering lager. Als een van hen werk vindt en deze persoon niet gehuwd is of samenwoont, wordt zijn salaris niet verrekend met de overige uitkeringen in het huishouden, omdat werk moet lonen.

Geleidelijk ingevoerd
De kostendelersnorm gaat behalve in de bijstand, ook gelden in de AOW, Anw, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet. Het nieuwe wetsvoorstel, een uitwerking van het regeerakkoord, wordt vanaf 1 juli 2014 geleidelijk ingevoerd. Het levert tot 2017 ruim 150 miljoen euro op en daarna jaarlijks ruim 250 miljoen euro.

Volgens het wetsvoorstel komen er strengere regels voor bijstandsgerechtigden die niet genoeg hun best doen aan de slag te komen. Ook mogen bijstandsgerechtigden hun sollicitaties niet belemmeren door onaangepaste kleding of gedrag. Iedereen die een een bijstandsuitkering aanvraagt, moet kunnen aantonen dat hij de voorgaande vier weken er alles aan heeft gedaan om werk te vinden.

Misdragingen tegen medewerkers van de gemeente, de Sociale Verzekeringsbank (die de AOW uitvoert) of uitkeringsinstantie UWV kunnen bestraft worden door de uitkering voor maximaal 3 maanden te stoppen.

Armoedebestrijding
Klijnsma verruimt de mogelijkheden voor bijzondere bijstand, bedoeld voor mensen die het zonder extra ondersteuning niet redden. Voor armoedebestrijding komt volgend jaar 80 miljoen beschikbaar. In de jaren daarna is dat jaarlijks 100 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden