Klijnsma geeft toe: wat AOW-fraude precies is, is niet helder

SYTSKE VAN AALSUM

Staatssecretaris Klijnsma van sociale zaken is niet van plan om de boetes die worden opgelegd bij AOW-fraude op te schorten. En het kwijtschelden van eerder gegeven boetes of terugbetaalde AOW is al helemaal niet aan de orde.

De Ouderenombudsman vraagt hierom, nu Klijnsma deze week in de Tweede Kamer heeft toegegeven dat de regels die bepalen of ouderen samenwonen 'op dit moment niet voldoende helder zijn'. Ze bekijkt of die duidelijker kunnen. "Ik vind dit ook ingewikkeld. Ik ga er nauwgezet naar kijken", beloofde zij. De staatssecretaris hoopt uiterlijk in september de Kamer nader te informeren. Bij de Ouderenombudsman meldden zich de afgelopen tijd honderden verontruste ouders. Sinds begin januari zijn de AOW-boetes fors verhoogd. Samen met terug te betalen AOW kunnen de bedragen oplopen tot tienduizenden euro's. "Terwijl de regels even onduidelijk bleven", zegt woordvoerster Elke van Wageningen. "We zijn blij dat Klijnsma dat eindelijk toegeeft, maar ze vergeet dat er nog steeds ten onrechte boetes worden uitgedeeld." De Ouderenombudsman vindt dat die niet mogen worden versterkt zolang er onduidelijkheid bestaat. Van Wageningen: "Je geeft ook geen verkeersboete als je niet weet hoe hard er gereden mag worden." Bij ouderen die al een boete hebben gekregen of AOW moeten terug-betalen dient dat met terugwerkende kracht worden kwijtgescholden, stelt zij. Maar daar wil Klijnsma niets van weten. "We houden ons aan de huidige fraudewet en regelgeving", zegt haar woordvoerder. Bij de Ouderenombudsman komen ook klachten binnen over de manier waarop de inspecteurs van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zich bij mensen thuis opstellen. "De methodes zijn uiterst twijfelachtig. Urenlange verhoren waarbij ouderen dingen in de mond worden gelegd, ze onder druk worden gezet of geïntimideerd. Sommigen zijn ziek of beginnend dement en die kan je tijdens dit soort verhoren álles laten zeggen." Nicoly Vermeulen, voorzitter van de raad van bestuur van de SVB zei zich gisteren bij de jaarlijkse Ombudslezing niet te herkennen in dat beeld. "We hebben protocollen bij het inspecteren. Soms komen de inspecteurs aangekondigd, soms onaangekondigd. Mensen mogen weigeren om mee te werken. Juist omdat er een mogelijkheid is tot intimidatie, hebben we zo'n strak protocol."

Over de onduidelijke regels rond samenwonen merkte ze op: "Als mensen gaan samenwonen, horen we dat van de gemeente. Als ze het zelf niet doorgeven, schrijven we een brief dat we dat hebben doorgekregen. We leggen dan niet meteen een boete op. Als je voor elkaar zorgt, kun je samen een huishouden voeren terwijl je niet samenwoont. Dat wordt niet altijd als rechtvaardig ervaren. Daar hebben wij last van." SP-Kamerlid Renske Leijten reageerde daarop: "Als mensen voor elkaar zorgen, kun je je afvragen of ze dan gekort moeten worden. Maar dat is een politiek debat." Haar PvdA-collega Agnes Wolbert: "Het zou redelijk en billijk zijn als ze terugbetalen als er fouten zijn gemaakt. Maar het beeld dat het bij alle controles alleen maar om zielige oudjes gaat, is ook niet goed. Fraude moet worden bestreden, al is het maar om de solidariteit in stand te houden."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden