Klijnsma: de overheid is niet de enige die armen moet helpen

Jetta Klijnsma:"Het kabinet heeft er alles aan gedaan om mensen die het het moeilijkst hebben uit de wind te houden."Beeld anp

Dat een groeiend aantal armen aanklopt bij de kerk, ligt niet aan haar beleid maar is voornamelijk een gevolg van de economische crisis, stelt staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, sociale zaken). "Ik ben blij dat veel mensen zich bekommeren om anderen. De overheid kan het niet alleen."

Kerk in Actie constateert in een onderzoek dat het aantal mensen dat hulp vraagt bij de kerken vorig jaar 25 procent hoger was dan in 2012. Er werd 36 miljoen euro uitgetrokken om financiële nood op te lossen, 7 miljoen meer dan drie jaar eerder.

Klijnsma zegt dat 'het kabinet er alles aan heeft gedaan om mensen die het het moeilijkst hebben uit de wind te houden'. "Er is bezuinigd en dat wil ik niet verhelen. Maar we zetten ook jaarlijks 100 miljoen euro extra in voor armoedebestrijding en het kabinet heeft de koopkracht van lage inkomens verbeterd." Het Sociaal Cultureel Planbureau constateerde in september dat de armoede de afgelopen twee jaar is gedaald.

Kerk in Actie stelt dat Haagse politici er te makkelijk vanuit gaan dat maatschappelijke organisaties de taak van de overheid kunnen overnemen. Klijnsma denkt toch dat het goed is 'dat mensen elkaar helpen'. Zij wijst erop dat mensen met schulden zich vaak schamen en niet zomaar durven aankloppen bij de gemeente en dat de drempel naar de kerk of moskee lager is.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Carola SchoutenBeeld anp

Moratorium

Hulp bij problematische schulden is door het rijk ondergebracht bij gemeenten. Het lijkt erop dat die sommige groepen met problematische schulden niet willen helpen, bijvoorbeeld mensen met een eigen huis. Klijnsma onderzoekt dit fenomeen nog, maar kondigde een wetswijziging aan als dit vermoeden klopt. "De gemeente moet naar de individuele situatie kijken" zegt zij.

Klijnsma wil nog voor de verkiezingen een moratorium, een adempauze van zes maanden, zodat iemand die zonder geld zit, niet nog verder rood komt te staan. Ook is straks eenvoudiger vast te stellen op welk bedrag schuldeisers geen beslag mogen leggen om te voorkomen dat de ellende toeneemt. Een voorstel hiervoor ligt bij de Raad van State. Allemaal maatregelen om mensen met een lege portemonnee te helpen.

Dat is prima, zegt de SP, maar het gaat te langzaam en het kabinet doet niks aan de oorzaken van armoede. De partij publiceerde gisteren een 'Masterplan armoede en schulden'. Wat SP-Kamerlid Sadet Karabulut betreft moet 'het idee dat armoede eigen schuld is overboord'. "Je mag best streng zijn en mensen een duwtje geven in de goede richting maar om echt iets te veranderen moeten de uitkeringen 10 procent omhoog en moeten regelingen eenvoudiger worden."

SP-Kamerlid Sadet KarabulutBeeld anp

Ook bij de ChristenUnie overheerst ongeduld. "Hulp komt te traag op gang", zegt Kamerlid Carola Schouten. "Het beleid is van goede wil, maar het effect is daar niet naar. Het probleem is dat de complexiteit van maatregelen om armoede te bestrijden toeneemt. Op papier is het allemaal mooi geregeld met toeslagen , bijzondere bijstand en nu komt er weer 100 miljoen euro extra om kinderen te laten sporten. Maar je moet bijna een professor zijn om je weg te vinden bij de mogelijkheden om mensen een handje te helpen. We moeten toe naar een veel eenvoudiger systeem om te beginnen met in iedere gemeente één loket waar mensen terecht kunnen met de vraag of zij recht hebben op hulp, een plek waar iemand zit die je wegwijs maakt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden