null Beeld Jörgen Caris en Koos Dijksterhuis
Beeld Jörgen Caris en Koos Dijksterhuis

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Klieuw, djiep, hoep – wat zijn die kauwen een kletsmajoors

Bij ons huisje op Schiermonnikoog kan het zo stil zijn, dat sommigen er wakker van liggen. Maar meestal is er wel iets te horen: de wind, de regen, de zee, roepende scholeksters, op het dak trippelende meeuwen, Tox Bar-gangers op weg naar de kampeerboerderij en soms het doffe gedreun van een garnalenkotter op zee. Nu is er een geluid bij gekomen. Of beter: een kakofonie aan geluiden.

In een relatief hoog deel van de bosjes achter ons huis hebben kauwen een slaapplaats ingericht. Zo’n plaats waar ze na het door de lucht wervelende groepsgebeuren met ­elkaar neerstrijken. En nog even ­napraten en ze slapen blijkbaar graag uit. Slapen is eigenlijk een groot woord, ze worden vroeg wakker en blijven dan nog even gezellig keuvelen. ’s Avonds gaan ze bijtijds op stok en dan is het helemaal een geleuter van jewelste.

Iets uit te praten

Wat een kletsmajoors! Soms is de groep op stap, of nee: op de vleugels, maar blijven er een paar achter die iets uit te praten hebben. Ik luister mee. “Klieuw, klieuw, klieuw”, klinkt het met overtuiging. “Djiep, djiep, djiep, djiep”, luidt het antwoord, zacht uitgesproken. “Hoep, hoep”, zegt de derde. “Klieuw, klieuw!” zegt nummer 1, in herhaling vallend. Het klinkt als een mens die gelijk wil krijgen en niet wil luisteren.

Eerst verzamelden de kauwen zich in een ander bosje. Dat is gekapt. Ze waren daar een paar jaar eerder naartoe verhuisd, nadat hun slaapplaats in het dorp was omgehakt. De bosjes bij ons huis zijn vorig jaar ook grotendeels gekapt, maar deze bomen ontsprongen de dans. Als mensen niet meer zinloos zouden kappen, zou het klimaatdoel een stuk dichterbij komen.

Achilles Cools, auteur van het boek ‘De kauw’, deelt zijn tuin met een kolonie kauwen en onderscheidt in het gekrakeel van kauwen tientallen geluiden, elk met een verschillende boodschap. Dat ze vocaal onderlegd zijn, is wel duidelijk.

“Klieuw, klieuw, djiep, djiep, hoep, hoep!”

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden