Kliekjesvorming breekt ouderenpartij op

DEN HAAG - Persoonlijke ambities en kliekjesvorming breken het AOV op, nog geen jaar nadat het ouderenverbond met zes zetels in één klap zijn intrede deed in de Tweede Kamer. Het was te voorzien dat de ontbinding zou toeslaan in een partij die elk verbindend ideaal ontbeert, op verdediging van de AOW na. Niettemin heeft dit proces zich nog onverwacht snel voltrokken, met heftige verwijten over en weer.

MARCEL TEN HOOVEN

De fractie is binnen het jaar feitelijk gehalveerd. Enkele maanden na zijn aantreden werd het Kamerlid Hendriks uit de partij gezet, formeel vanwege een onwerkbare verhouding met fractievoorzitter Nijpels. De resterende fractie van vijf leden komt sinds april niet meer bij elkaar, na de breuk tussen Van Wingerden en Verkerk enerzijds en Nijpels met haar companen Boogaard en Aiking anderzijds. Dat laatste drietal zet thans de politieke lijn van het AOV uit, voorzover deze bestaat.

De schriftelijke verklaring die Aiking gisteren uitbracht over de schorsing van Van Wingerden, is tekenend voor de verziekte sfeer waarin de botsende ambities en de clanvorming het AOV hebben gebracht. In de brief is sprake van wantrouwen, frustratie, wilde beschuldigingen over financiële bevoordeling, vriendjespolitiek.

Uit Aikings verklaring blijkt dat Van Wingerden al in november vorig jaar uit 'onvrede en frustratie over bepaalde zaken binnen de fractie' uit het fractiebestuur trad. Aiking: “Zijn grieven betroffen onder andere de vermeende financiële bevoordeling van enkele fractiemedewerkers en de vermeende praktijk van vriendjespolitiek bij het aannemen van fractiemedewerkers. Deze veronderstellingen zijn aantoonbaar onjuist.”

24 Kantjes

Nadat Van Wingerden zijn klachten had toegelicht in een brief van 24 handgeschreven kantjes en een adviesbureau, door de fractie gevraagd om een uitweg, 'geen gat meer zag' in het conflict, mengde de vertrouwenscommissie van de partij zich in de kwestie. De emotionele toon in het oordeel van de commissie valt op: “De commissie spreekt haar grote afkeer uit over de inhoud, de gebruikte vorm en stijl en de toegepaste bewoordingen van de heer van Wingerden. Zij heeft bij de heer Van Wingerden geen tekenen kunnen waarnemen die ook maar enigszins wijzen in de richting van enige aarzeling met betrekking tot een mogelijk ongelijk in de door hem ingenomen en verwoorde standpunten. De commissie constateerde slechts een starre, onbuigzame houding van de heer Van Wingerden met betrekking tot bemiddelingspogingen en anderszins. Er sprak vijandschap uit zijn houding. Hij schroomde niet met verdere stappen te dreigen.”

Aiking, naar haar zeggen 'de objectiverende figuur', concludeert: “Het zal u duidelijk zijn dat een dergelijk oordeel impliceert dat de heer Van Wingerden met zijn beschuldigingen grote schade heeft toegebracht aan de relaties binnen de fractie en dat het voor de beschuldigden, zowel fractieleden als medewerkers, zware emotionele gevolgen heeft gehad.”

Over haar 'inhoudelijke' reactie merkt zij het volgende op: “De hoofdgrieven van Cees zijn ontstaan op het persoonlijke vlak. Hij voelde zich, terecht of niet, op een bepaald moment gepasseerd en dat heeft hem blijkbaar zó gekwetst dat alle latere ontwikkelingen door hem in die zin zijn ingekleurd. Zijn wantrouwen nam evenredig toe met zijn isolement. Dat alles ontneemt hem het vermogen om een en ander weer in de juiste proporties te zien.”

Oncontroleerbaar

Aiking verwijt Van Wingerden in de publiciteit te zijn getreden met zijn grieven. “Van Wingerden is het oncontroleerbare middel van de publiciteit gaan hateren. Hij heeft zich daarbij naar mijn mening onvoldoende de desastreuze gevolgen voor ons fractiewerk en het imago van AOV in het algemeen gerealiseerd.”

Volgens Aiking is het niet verwonderlijk dat Van Wingerden en partijvoorzitter Batenburg, om wie ruzie losbarstte na zijn kansloze klassering op de Eerste-Kamerlijst, elkaar hebben gevonden. Van Wingerden steunt de AOV-voorzitter in zijn klacht dat zijn onverkiesbare plaats een kwestie van leeftijdsdiscriminatie is. Aiken over het tweetal: “Er liep een tweede, zeer gefrustreerde figuur rond en het is nu eenmaal een psychologische wetmatigheid dat dit soort figuren elkaar opzoeken en aldus in elkaars armen worden gedreven.”

Aiking heeft geen enkel vertrouwen meer in de objectiviteit van het dagelijks bestuur van het AOV, onder leiding van Batenburg. Over een vergadering waarin Van Wingerden zijn grieven tegenover het bestuur toelichtte, oordeelt zij: “Gezien de zeer nauwe en vriendschappelijke banden van dit moment tussen Van Wingerden en Batenburg, viel het geenszins te verwachten dat Van Wingerden tot de orde zou worden geroepen met betrekking tot zijn publieke beledigingen aan het adres van verscheidene personen die in alle oprechtheid hard hebben gewerkt voor het AOV.”

Zij vindt het gedrag van Van Wingerden onethisch. “Het hanteren van normen en waarden, iets waarover zoveel gerept wordt door sommigen binnen het AOV, vereist ethisch gedrag dat de toets van evenwicht en redelijkheid kan doorstaan. Dat lijkt mij hier niet het geval.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden