Kleuters zingen niet mee met Koningslied

"De klas is de hele week bezig geweest met het instuderen van een dans op het lied 'Beweging is gezond' van Kinderen voor Kinderen, dat wij tijdens de Koningsspelen zullen opvoeren. Mijn leerlingen willen vooral weten of onze school na de kroning de Koning Willem-Alexanderschool gaat heten."

In aanloop naar de troonswisseling kleuren basisscholen in heel Nederland oranje. De meeste scholen zijn al weken bezig met de voorbereidingen op de Koningsspelen, die vandaag zullen plaatsvinden.

Ruim 6500 basisscholen doen mee aan het evenement, dat onder andere bestaat uit een gezamenlijk ontbijt en een sportdag. Net zoals het Koningslied zijn de Koningsspelen een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging. De organisatie van de spelen is in handen van oud-tennisser Richard Krajicek. Supermarktketen Jumbo heeft voor elke deelnemende school ontbijtpakketten met brood, zuivel, beleg en fruit samengesteld.

Uit een steekproef van Trouw blijkt dat het Koningslied minder populair is op de scholen. In de klassen wordt er nauwelijks aandacht aan besteed. "De tekst en de melodie zijn veel te ingewikkeld voor mijn kleuterklas", zegt Helma Franken, lerares op basisschool Marco Polo in Bergen op Zoom.

Ook op de Jenaplanschool Het Palet in Enschede hebben de kinderen het lied niet ingestudeerd. "Voordat het Koningslied uitgebracht werd, waren wij al druk bezig met allerlei andere activiteiten rondom de troonswisseling. We hebben er geen tijd meer voor", zegt directeur Ben Weijkamp. Samen met de nabijgelegen basisschool De Triangel ontvangt Het Palet vandaag bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die de Koningsspelen officieel zullen openen.

Op Het Palet staat heel april in het teken van het koningshuis. "Zo hebben wij, geïnspireerd door Máxima, microkredieten uitgedeeld aan de leerlingen", vertelt directeur Weijkamp. "Zij hebben vervolgens geld verdiend met auto's wassen en muffins bakken en verkopen. De opbrengst doneren wij aan een goed doel."

Ongeveer duizend scholen hebben zich niet ingeschreven voor de Koningsspelen. Zo werd in de gemeente Zeewolde gezamenlijk besloten niet mee te doen aan het evenement. "Het was voor ons te kort dag", zegt Mattanja de Maa, vervangend directeur van basisschool Het Mozaïek. "Bovendien hadden wij al een sportdag na de meivakantie ingepland."

De Koningsspelen: wie doet wat (of niet)
Marieke van Gilst, leerkracht groep 3/4 op de Prins Willem-Alexanderschool in Katwijk aan Zee

"Wij organiseren vandaag geen Koningsspelen: we hebben een studiedag ingepland, waardoor alle leerlingen vrij zijn. Wel stond onze projectweek dit jaar in het teken van de troonwisseling, waarbij we de kinderen meer leren over het koningshuis."

Madelon, leerkracht groep 8 op basisschool De Windroos in Deventer

"In Bergen op Zoom komen verschillende basisscholen tijdens de Koningspelen bijeen in de binnenstad om te hockeyen, breakdancen en judoën. Ik merk dat de troonswisseling leeft bij mijn leerlingen. De kinderen stellen veel vragen over de toekomstige koning en zijn kroning."

Helma Franken, leerkracht groep 2 op basisschool Marco Polo in Bergen op Zoom

"De vijf reformatorische scholen in Rijssen organiseren vandaag de jaarlijkse spelletjesdag. De Koningsspelen slaan we dus over. In plaats van een ontbijt serveren wij 's middags volgens eigen traditie patat en pannekoeken. Wel zingen we 's ochtends het Wilhelmus bij de vlag en besteden we een les aan het koningshuis."

Henri Last, bovenschools manager Reformatorische Schoolvereniging Rijssen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden