Kleuters 'presteren' niet minder in vier dagen

NIJMEGEN - Voor kleuters in groep 2 maakt het niet uit of ze vier of vijf dagen naar school gaan. Uit een onderzoek van het Instituut voor toegepaste sociale wetenschappen (ITS) dat gisteren verscheen in het blad Didaktief en School blijkt dat kleuters met een vierdaagse schoolweek niet minder presteren. Maar wat zegt dat nou eigenlijk?

Van onze redactie onderwijs

Volgens Didaktief en School ontkracht het ITS de 'fabeltjes' rond de vierdaagse schoolweek. Zo is het volgens staatssecretaris Adelmund beter voor de schoolprestaties om de taal- en rekenlessen over vijf dagen te spreiden. Ook zouden kinderen in de ochtend meer opsteken omdat ze dan frisser zijn. Adelmund wil daarom bij wet regelen dat kinderen vijf ochtenden per week van minimaal 3 uur naar school gaan.

Het is alleen de vraag of de argumentatie van de staatssecretaris niet deugt, zoals het ITS suggereert. Het rapport beperkt zich tot groep 2, en kleuters leren nog niet echt. Bovendien was eerder juist een vierdaagse schoolweek voor oudere kinderen de inzet van een aantal hoogoplopende conflicten tussen school en ouders. Het is dus veel interessanter om te weten wat de gevolgen zijn van een vierdaagse lesweek in groep 3, als kinderen leren lezen, of groep 4. Maar dat is niet onderzocht, omdat de vierdaagse in groep 3 en 4 te weinig voorkomt.

De onderzoekers, die geen commentaar geven omdat hun rapport nog niet openbaar is, beschikken eigenlijk alleen over buitenlands onderzoek om hun stelling te onderbouwen. Zo toonde een Amerikaans experiment aan dat ook twaalfjarigen die vier dagen naar school gaan niet minder presteren.

De helft van de 500 schooldirecteuren die het ITS ondervroeg, steunt het plan voor een verplichte vijfdaagse schoolweek van Adelmund, een derde is tegen. Veel achterstandscholen zien hun leerlingen 'liever op school dan op straat'. De meeste voorstanders zijn echter ingenomen met het plan omdat het ook voorziet in een grotere roostervrijheid. Adelmund wil scholen niet langer verplichten maximaal 5,5 uur per dag les te geven. Bovendien wil zij ook af van het voorschrift dat de lagere klassen 880 uur les krijgen en de hogere groepen 1000 uur: dat mag ook twee keer 940 uur worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden