Kleuters in de personeelskamer

Het eerste woord dat hem te binnenschiet is ’haveloos’. „Er gebeurt al jaren niks aan dit gebouw", zegt Bert Hilferink, leerkracht aan de protestants-christelijke basisschool De Zaaier in het Drentse Zuidwolde.

Van onze verslaggeefster

„In één lokaal kunnen we paddestoelen kweken, zo vochtig is het daar. Een tijdje terug drukte ik mijn duim in een kozijn. Die verdween er helemaal in. Het gat zit er nu nog.”

Al jaren praat de gemeente Zuidwolde met De Zaaier en drie andere scholen over een gezamenlijk, nieuw gebouw. Voor de oude school is nu geen geld. Maar de nieuwbouw laat misschien nog wel zeven jaar op zich wachten, verzucht Hilferink. „Ik hoop dat ik voor die tijd dit gebouw niet op mijn kop krijg.”

In eenzelfde soort ’spagaat’ zit de Willem Alexanderschool in Nieuwegein. Tien jaar geleden begon het proces dat moet leiden tot ambitieuze nieuwbouw waarin drie scholen worden gehuisvest. „Toen is ook het groot onderhoud gestopt”, aldus adjunct-directeur Roelof Steenhuis. Bladderende kozijnen en plinten, schimmelplekken op de muur, een slechte ventilatie: die problemen probeert de school nu maar met ’lapwerk’ op te lossen.

De Leersumse school De Hoeksteen van directeur Emile van Laar kampt vooral met ruimtegebrek. „Daarover zijn we heel goed in gesprek met de gemeente, we komen er wel uit.”

Tot die tijd bevolken kleuters de personeelskamer, en moeten de leerkrachten hun boterhammen elders opeten.

Het gebouw is heel onpraktisch, zegt Van Laar: het bestaat uit louter lokalen, er zijn geen ruimtes voor remedial teaching of gesprekken met ouders. „We hebben ook geen schoonmaakkast. De wc-reiniger staat gewoon op het kindertoilet. Dat is niet echt wenselijk.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden