Kleurrijke koers maakt Gucci gewild bij jongeren

De Braziliaanse modeliefhebber Monica Almada met een trui en tasje van Gucci. Beeld Getty
De Braziliaanse modeliefhebber Monica Almada met een trui en tasje van Gucci.Beeld Getty

Gucci groeit, vooral dankzij jongeren die de nieuwe huisstijl van het merk met open armen hebben ontvangen.

Max van der Heijden

Het Italiaanse modehuis Gucci beleeft momenteel zijn renaissance. Het merk, onderdeel van het Franse concern Kering, zag het bedrijfsresultaat met 69 procent groeien naar 2,21 miljard euro. De oorzaak van de spectaculaire groei van Gucci is de hernieuwde populariteit onder jongeren. Sinds de aanstelling van hoofdontwerper Alessandro Michele in 2015 is het merk bezig zichzelf opnieuw uit te vinden.

Want tot 2015 worstelde Gucci. Het eens zo gerenommeerde modehuis was sinds het vertrek van ontwerper Tom Ford veel van zijn populariteit kwijtgeraakt. Het bedrijf had te maken met teruglopende verkopen, terwijl concurrenten Hermès en Louis Vuitton juist groeiden. Reden voor Gucci om het roer om te gooien. De toenmalig directeur en de toenmalige hoofdontwerper werd de deur gewezen.

De opvolgers werden Marco Bizzarri en Alessandro Michele. Onder hun leiding kreeg Gucci weer vleugels. Vorig jaar groeide de omzet naar 6,2 miljard. Een stijging van bijna 45 procent ten opzichte van 2016. Het merendeel van die omzet komt van de tassen en koffers, gevolgd door de schoenen.

Fleurig

Veel van de groei is te danken aan de nieuwe kleurrijke huisstijl van Gucci. Geborduurde dieren en bloemen, felle kleuren en opvallende dessins vormen de nieuwe identiteit van het merk. Die huisstijl is sinds 2015 langzaam geïntroduceerd en 2017 was het eerste jaar dat de volledige collectie in de nieuwe stijl werd ontworpen.

De nieuwe lijn van Gucci slaat aan bij de leeftijdsgroep onder 35. Beeld Getty Images
De nieuwe lijn van Gucci slaat aan bij de leeftijdsgroep onder 35.Beeld Getty Images

Een belangrijke inspiratiebron voor Michele is zanger Elton John. Zo is de collectie voor aankomende zomer geïnspireerd op de outfits die John droeg bij zijn concerten in de jaren tachtig. Maar Michele laat zich niet alleen inspireren door de Britse zanger. Hij mag zelfs voor hem gaan ontwerpen, de garderobe voor de aankomende afscheidstournee van Elton John wordt door Michele ontworpen. Ook zanger Harry Styles, die ooit deel uitmaakte van de boyband One Direction, verschijnt regelmatig op het podium in kleding van Gucci.

Luxemodemerken doen het sowieso goed bij de jongere generaties, mede dankzij een nieuwe focus op T-shirts en sneakers. Amerikaans adviesbureau Bain & Company berekende vorig jaar dat 85 procent van de groei in de luxemodemarkt in 2017 te danken was aan klanten onder de 35 jaar.

Afbouwen

Dankzij Gucci steeg het netto inkomen van moederbedrijf Kering met een miljard, tot 1,8 miljard euro. Ook Saint Laurent, een ander merk in de Kering-portfolio, deed het vorig jaar goed. Die zag het bedrijfsresultaat met 40 procent groeien.

Kering heeft zo veel vertrouwen in de luxekledingmarkt dat het bedrijf zich er nog meer op wil toelegggen. Vorige maand maakte Kering bekend zijn aandeel in sportmerk Puma af te willen bouwen, van 86 naar 16 procent.

Ondanks de klinkende cijfers ging het aandeel Kering op de beurs van Parijs met 3 procent onderuit. Handelaren weten dit tegenover persbureau Reuters aan het commentaar van Kering op de sterke euro. Het bedrijf stelde dat er druk op de inkomsten ontstaat als de wisselkoersen blijven zoals ze zijn.

Lees ook: Ook modehuis Gucci is om: 'Bont is niet meer van deze tijd'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden