Supermarktketen

‘Kletskassa's’ bij de Jumbo moeten eenzaamheid tegengaan

null Beeld ANP
Beeld ANP

Supermarktketen Jumbo opent komend jaar tweehonderd nieuwe zogeheten kletskassa’s. Dat zijn kassa’s voor mensen die geen haast hebben en “graag een praatje zouden maken” bij het afrekenen, aldus de supermarktketen.

Er is al een kletskassa in het Brabantse Vlijmen. De eerstvolgende komt ook in Brabant, in Udenhout.

Het idee voor de kletskassa ontstond twee jaar geleden. In de zomer van 2019 werd de eerste geopend. Volgens Jumbo was dat een groot succes en is nu “de tijd rijp” om het concept verder uit te breiden. Daarbij kijkt Jumbo naar gebieden waar eenzaamheid veel voorkomt. Jumbo is lid van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om eenzaamheid tegen te gaan.

Koepelorganisatie van supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat de toename van zelfscankassa’s zorgt voor minder drukte bij gewone kassa’s. “Dat geeft ruimte voor een praatje”, aldus een woordvoerster.

Eenzaamheid is tijdens de coronapandemie verergerd, meldde onder meer de Luisterlijn. De telefonische hulpdienst voerde vorig jaar een recordaantal gesprekken met mensen die ergens mee zaten. Dat lag vooral aan de lockdowns, waardoor mensen zich somberder voelden. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht becijferden eerder dat ernstige eenzaamheid de samenleving 2 miljard euro extra zorg kost. Volgens de universiteit voelt een op de tien Nederlanders zich ernstig of zeer ernstig eenzaam en maar liefst vier op de tien Nederlanders ervaart enige mate van eenzaamheid.

Lees ook:
Laat mensen die aan existentiële eenzaamheid lijden niet in de kou staan

Existentiële eenzaamheid is tot op zekere hoogte inherent aan menselijk leven, maar waar die zich op oudere leeftijd in alle scherpte manifesteert, is de grootst mogelijke terughoudendheid nodig bij het doen van uitspraken over behandelbaarheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden