Kleinzielig

In zijn column in de Gazet van Antwerpen haalt ex-renner Eric Vanderaerden gisteren flink uit naar de Rabobankploeg. Wat de heren van de oranjegarde in de Driedaagse van de Panne gedaan hebben, kan volgens de Belgisch-Limburger niet. Vanderaerden gebruikte het woord 'kleinzielig'.

Mart Smeets

Vooropgesteld dat ik niet bij de koers geweest ben en de toedracht dus uit tweede hand heb, lijkt me het een niet zo frisse voorstelling geweest. Vanderaerden kan dat weten, beter dan wie ook.

Ooit was hij lid van de ploeg van Peter Post en later reed hij in shirtjes van de ploeg van Jan Raas: twee ploegen die bijna spreekwoordelijk elkaar in de wielen reden en die kleinzieligheid bijna tot kunstvorm hadden verheven.

Omdat er van alle kanten oude rekeningen openstonden, werd er vrijwel altijd tegen elkaar gekoerst. Een demarrage van een Postbode werd gecounterd door een renner van Raas en omgekeerd en als er ergens een Hollandse zege aan zat te komen, werd dat vakkundig verijdeld door een vertegenwoordiger van de vijand.

Vanderaerden weet dat zelf als de beste, hij speelde in diverse grote en zelfs onbetekenende wedstrijden die rol mee; in opdracht van de ploegleiding dus en in dezen was het Befehl ist Befehl.

Twee van die mannen, Marc Sergeant en Frans Maassen, maakten er in de Tour ooit zó'n tragedie van dat er volop schande van gesproken werd. De heren, die het persoonlijk goed met elkaar konden vinden, mochten niet met elkaar naar de meet rijden. Zelfs met de televisiecamera's als pijnlijk bewijs in hun rug deden ze wat de opdracht was.

Kleinzielig? In de geschiedenis van de wielersport kan er een boek geschreven worden over de Nederlandse ploegen die elkaar het licht in de ogen niet gunden. Vaak komen zulke verhalen pas heel veel later (en vaak anoniem) boven borrelen. Vanderaerden weet dat als de beste.

Zo kwam ik er onlangs achter dat de groene trui van sprinter Jean Paul van Poppel in de Tour de France van 1987 inzet was van een wurgend spannend duel binnen een duel. Er was de renners van de ploeg Post alles aan gelegen dat landgenoot Van Poppel die trui niet zou bemachtigen. Voor dat hemmetje kwam ook (gele-truidrager) Stephen Roche in aanmerking en er werd van alles aan gedaan de Ier te laten winnen. Hoe? Van Poppel moest zijn punten halen in tussensprints en de renners van Post duelleerden als gekken om die tussensprints te ontregelen of zelf de punten te pakken. Van Poppel haalde het net, maar het kostte heel veel moeite.

De clash tussen de ploeg van de gevallen Voskamp en de stevig doorkoersende mannen van de grote oranje bank van twee dagen geleden is, historisch gezien, dus niet zo vreemd. Nederlandse ploegen hebben door de geschiedenis heen vaak tegen elkaar gereden. Er waren renners die niet wisten waarom ze deden wat ze deden, en dat maakt de zaak alleen maar triester.

De man in de wielerstraat geeft in de laatste strijd waarschijnlijk zijn sympathie aan Voskamp, wat de club van De Rooy ook aan halve en hele excuses zal aanvoeren.

Is het kinderachtig? Ja, maar het ligt zo fraai ingebed in de historie van de Nederlandse ploegen in de wielersport.

Hoe anders het kan, werd ooit bewezen in de Tour de France toen, in een zinderende etappe naar Gap, Indurain door onoplettendheid op achterstand kwam. In een mum van tijd sloegen de vier aanwezige Spaanse ploegen de handen ineen en werd een prachtige Armada geformeerd: Spanje tegen de rest en Spanje won.

Dat zal in de Nederlandse wielrennerij niet voorkomen. Dat is historisch bepaald. 'Wij' rijden liever tegen elkaar dan voor elkaar, wat de betrokkenen ook zullen aanbrengen als excuus.

Tour de France 1993. Frans Maassen rijdt in een kopgroep richting Valkenburg. De mannen van Post koersen zichzelf volledig in het rood (volgens Maassen reden ze die ronde geen platte prijs meer) om er maar voor te zorgen dat de ander niet won.

Dat is ook sport.

En zo zijn er nog ettelijke voorbeelden en hele smeuïge verhalen uit de onderbuik van het peloton op te diepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden