Kleinschaligheid van Hilversum past niet meer bij 'Melkhuisje'

Van onze sportredactie HILVERSUM - De Open Dutch oftewel Het Melkhuisje is nog niet eens begonnen. Toch is toernooidirecteur Piet van Eijsden nu al meer dan tevreden. Het deelnemersveld, aangevoerd door Sergi Bruguera, heeft daar veel mee te maken, de gezonde begroting nog meer.

Na het ontbreken van een hoofdsponsor de laatste twee jaar is verzekeraar Levob in het gat gestapt. Mede daardoor schoot het budget met een kleine vier ton omhoog tot 1,8 miljoen gulden. “Dat is te merken aan het deelnemersveld, hoewel ik Bruguera al had gecontracteerd in november en Novacek voor een vriendenprijs komt”, vertelde Van Eijsden. “Becker en Agassi zijn voor ons niet haalbaar, maar we hebben toch twee topspelers nodig. Ik heb het voordeel dat ik zonder concurrentie in Europa kan werken. De spelers die het gravelcircuit verkiezen, werken Stuttgart, Hilversum en Kitzbuhel na elkaar af en steken niet over naar Montreal, waar veel meer geld te verdienen is.”

Met negen van Stuttgarts laatste zestien in Hilversum ziet de “affiche” er gezond uit. Het enige dat in feite niet meer past bij het toernooi is de kleinschaligheid, die gezelligheid en rust brengt, maar de ontwikkeling remt. De toernooidirecteur wilde het niet met zoveel woorden zeggen, maar het toernooi barst uit zijn jas. Het prijzengeld gaat in 1994 omhoog naar 600 000 gulden, een miljoen binnen afzienbare tijd is het richtpunt.

Op de banen van de HLTC is dat niet haalbaar, zeker niet door de steeds hogere eisen die de ATP aan de accommodatie stelt. Het Melkhuisje heeft 2400 plaatsen te verkopen, die iets meer dan tien procent van de begroting dekken, de ATP wil vijftig procent meer. Voor de nieuw aangetrokken hoofdsponsor - twee jaar en een optie voor nog eens twee - was op het complex geen ontvangstruimte meer te scheppen, zodat de tuin van een van de buren gehuurd moest worden.

Die beperkingen beklemmen Van Eijsden die zijn prettige plaats op de kalender wil behouden. “Als er zich bij de ATP nieuwe gegadigden melden, wordt ruimte gezocht op de kalender en dat is altijd samen met een “klein” toernooi. Daarom moeten wij groter worden. Het aantal vierkante meters in Hilversum is beperkt, er zijn nog nooit zoveel kaarten zo vroeg verkocht, zelfs voor de kwalificatiewedstrijden is geen plaats meer vrij.”

Jan Siemerink heeft zich afgemeld voor het toernooi, dat maandag begint.

Siemerink heeft last van een voetblessure, hij ontbrak ook al bij de wedstrijd om de Davisbeker tegen Zweden. De plaats van Siemerink zal worden ingenomen door de Argentijn Franco Davin. Marc Koevermans, die zich in Scheveningen terugtrok wegens verschijnselen van een tennisarm heeft zich niet afgemeld bij de organisatoren van Het Melkhuisje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden