Kleinkunstfestival koestert historie

'Lurelei Nu' (18 t/m 21/3 en 25/3), 'Haal het doek maar op' (23, 24 en 26/3), 'Cafe Chantant' (22/3) en 'Wim SonneveldConcours' (23, 26 en 27/3): Theater Bellevue.

Centraal staat zoals ieder jaar het concours om de Wim Sonneveldprijs, waarvan de voorronden inmiddels hebben plaatsgehad. Zes kandidaten, die onder strenge begeleiding al de nodige podiumervaring hebben opgedaan, zullen strijden om de aanmoedigingstrofee voor het meest belovende kleinkunsttalent. De vraag dringt zich op of er zich jaarlijks wel genoeg talent aandient voor vier importante festivals: Groningen, Leiden, Rotterdam en Amsterdam. Dat dit Amsterdamse festival aantoont dat het zo moeilijke solo-genre bij debuterende kleinkunstenaars op zijn retour lijkt ten gunste van optreden in duo of ensemble, is toe te juichen. Opmerkelijk is dat er voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke kandidaten zijn.

Interessanter dan dit festivalhart zijn de activiteiten waarin de aandacht niet zozeer uitgaat naar het nieuwe talent dat zich aandient, maar naar namen uit de kleinkunsthistorie. Stonden in vorige edities Wim Sonneveld, Frans Halsema en Drs. P in de schijnwerpers vanwege hun enorme betekenis voor de kleinkunst, dit jaar zijn er avonden rond het vermaarde Cabaret Lurelei en tekstschrijver Jacques van Tol. Onder de titel 'Lurelei Nu' wordt een portret geschetst van het toenmalige gezelschap. Een jonge cast brengt daarin het Lurelei-repertoire ten gehore, dat indertijd voor zoveel opschudding zorgde. Daarnaast is er in hetzelfde Theater Bellevue - in die jaren de thuishaven van dit cabaret - een gespreksavond over Lurelei.

Leven en werk van tekstschrijver Jacques van Tol ( 1969) staat centraal in de muzikale documentaire 'Haal het doek maar op', waarin talent van nu repertoire uitvoert dat Van Tol schreef voor Louis Davids, Snip & Snap, Wim Sonneveld en vele anderen. Een aantal van deze liedjes werd tot op heden niet aan hem toegeschreven, onder meer omdat Van Tol onder schuilnamen werkte, vanwege zijn verwerpelijke oorlogsverleden.

De uitreiking (op 29 maart) van de dit jaar door de Stichting Conamus ingestelde Annie M. G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van 1991 valt onder auspicien van dit kleinkunstfestival, evenals een cafe chantant-matinee met optredens van onder meer eerdere winnaars van het Wim Sonneveldconcours, zoals Kiki Heessels en Job Schuring. Wie van kleinkunst houdt, heeft de komende weken niets te klagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden