Kleinkunstenaars treden op in muziektheater M-Lab

AMSTERDAM (ANP) - Acda en de Munnik, Plien en Bianca, Ashton Brothers en Viggo Waas. Deze kleinkunstenaars staan dit najaar op de planken van het nieuwe muziektheater M-Lab in Amsterdam.

De artiesten geven er proefoptredens van hun nieuwe voorstellingen. M-Lab lichtte woensdagavond de plannen voor het komende, eerste seizoen toe.

Tevens opende de kunstinstelling voor het eerst de deuren voor het publiek. Studenten van de Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater speelden de muzikale komedie Zonder Moeite Niets. Het M-Lab gebruikt de maand juni als inspeelperiode. Leerlingen van verscheidene muziek- en theateropleidingen staan dan op de bühne.

Hoogwaardig

Het theater wil jonge kunstenaars de kans geven hun eigen ideeën te ontwikkelen en op de planken te brengen. Zij krijgen daarbij ook begeleiding. De kunstinstelling biedt plaats aan bijvoorbeeld hiphopmusicals, kleinkunst, theaterconcerten en rockopera's. Verder wil het M-Lab jaarlijks twee al bestaande, hoogwaardige producties in een experimenteel jasje brengen.

Een van de initiatiefnemers is musicalschrijver en -regisseur Koen van Dijk. Hij heeft ook de artistieke leiding in handen. Joop en Janine van den Ende zijn middels hun VandenEnde Foundation betrokken bij het M-Lab, dat is gelegen in Amsterdam-Noord en plek heeft voor 150 bezoekers.

Into the Woods

In september is de officiële opening met een minimalistische versie van de musical Into the Woods. Van Dijk doet de regie en bekende musicalsterren als Vera Mann en René van Kooten spelen erin mee.

Dat acteurs van naam tegen een geringe vergoeding in het M-Lab willen optreden, laat volgens Van Dijk zien dat het ,,enorm wordt gedragen''. ,,Professionals in het vak hebben gewacht tot er een plek als deze zou komen. Mensen die normaal in grote producties staan, vinden het ontzettend leuk om het experiment aan te gaan.''

Ook acteur en zanger Paul de Munnik zei blij te zijn met het M-Lab. Volgens hem is er in de muziektheaterwereld weinig ruimte om te experimenteren. ,,Je merkt dat er een soort van hiaat is, vooral als het gaat om dingen die kunnen misgaan. Hier heb je de kans om eens iets te proberen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden