Kleinere wegen ook in verkeersinformatie

EINDHOVEN (ANP) - Met de opening van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens komt vanaf maandag ook informatie over files en problemen op provinciale en gemeentelijke hoofdwegen beschikbaar. De gegevens worden geleverd aan wegbeheerders en aanbieders van verkeersinformatie en komen via informatieborden, mobiele telefoons, radio, navigatiesystemen en internet bij de weggebruikers.

ANP

Komende twee jaar worden steeds meer wegen aan de databank toegevoegd. In 2012 bevat het systeem informatie over files, werkzaamheden, omleidingen, evenementen, incidenten en afsluitingen van 5500 kilometer wegennet. In combinatie met actuele gegevens van het openbaar vervoer kan de reiziger bewust kiezen tussen de trein en bus of de auto.

Het beter benutten van de huidige infrastructuur zorgt volgens prognoses voor 10 procent minder files. Op dit moment doen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant en de stadsregio's Haaglanden, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Arnhem-Nijmegen mee aan het project.

Zo zijn de hoofdwegen in Rotterdam en Amsterdam al toegevoegd aan de databank. In Utrecht gaat het om de provinciale randweg en van de Brabantse wegen zijn onder meer de N69 ten zuiden van Eindhoven, de A270 tussen Eindhoven en Helmond en de N279 tussen Asten en Den Bosch al aan de databank toegevoegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden