Kleiner ozongat

Het Antarctische ozongat is dit jaar minder omvangrijk dan de laatste jaren. Dat is goed nieuws, al is het nog te vroeg om nu al te speculeren op een herstel van de kwetsbare ozonlaag. Zelf denk ik dat er een verband bestaat tussen het kleinere ozongat en de zeer koude winter in onder meer Argentinië en de randen van het Zuidpoolgebied. Kennelijk is de stratosfeer (rond 20 kilometer) dit jaar minder koud, waardoor de afbraak van ozon wordt afgeremd.

Bij temperaturen omstreeks -80º ontstaan namelijk stratosferische wolken die met name in de late winter een negatieve invloed hebben op de ozonlaag. Een minder koude stratosfeer heeft een temperend effect op de winden op dat niveau en tevens op de straalstroom op circa 10 kilometer hoogte. De Antarctische kou nabij het aardoppervlak kan daardoor makkelijker wegvloeien (de straalstroom meandert meer) en veroorzaakt regionaal koudegolven. Of het de komende winter ook op het Noordelijk Halfrond tot aanmerkelijk lagere temperaturen gaat komen, is zeker niet onmogelijk. De stratosferische verwarming lijkt mij namelijk eerder een mondiaal dan een regionaal (Antarctisch) gebeuren. Uiteraard zijn er meer processen (zoals El Niño/La Niña) die een winter kunnen maken of breken. Wat dat betreft blijft uiterste voorzichtigheid geboden.

Tussen donderdagmiddag en gisterochtend is er met name in het zuiden van Limburg veel regen gevallen. In Kerkrade maar liefst 55, Vijlen 46 en Epen 41 mm. Elders in het land regende het gisternacht en ’s ochtendsvroeg, maar de hoeveelheden waren veel kleiner (Bergen 11 mm). Gistermiddag was het op de meeste plaatsen droog, regionaal scheen een flets zonnetje en het werd plaatselijk ruim 17 graden.

Met een depressie boven Sleeswijk-Holstein en Zuid-Denemarken houden we het ook vandaag niet droog. Toch lijkt de meeste regen in het noorden van het land te zullen vallen. Daar wordt het ook niet warmer dan 14 graden, elders 15-16 graden. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is zwak tot matig, in het noordwestelijk kustgebied krachtig. Zondag droger, nu en dan zon (aanvankelijk kans op mist) en in het zuiden 18 graden. De wind neemt verder af en is eerst veranderlijk, later meest oost. Na het weekeinde blijft het wisselvallig maar van dinsdag af kan het plaatselijk wel 20-21 graden worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden