'Kleiner leger kost meer geld'

Bedrijven die voor Defensie werken, wijzen op schade aan kenniseconomie

Verdere bezuinigingen op Defensie zullen de Nederlandse kenniseconomie meer schaden dan ze per saldo zullen opleveren. "De gedachte dat dieper snijden in de uitgaven voor de krijgsmacht de schatkist wat oplevert, is onjuist." Dat laten de tweehonderd bedrijven, verenigd in de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) in een nog aan de Tweede Kamer aan te bieden petitie weten.

In een ultieme poging het tij te keren - Defensie moet 1,33 miljard euro bezuinigen - laat de belangenvereniging weten dat Defensie in hun ogen ten onrechte louter en alleen wordt gezien als een kostenpost. Vergeten wordt dat de defensie- en veiligheidssector belangrijke innovaties doet die op vele gebieden worden toegepast: van telecommunicatie tot textielsector en van scheepsbouw tot luchtvaart. Achter de petitie schuilt ook de angst dat Nederland zich uit de markt prijst. Wie een te kleine defensiesector heeft, wordt niet meer serieus genomen. En dat scheelt niet alleen orders in de defensiesector, maar schaadt ook het orderboek voor opdrachten in de burgermaatschappij.

Een van de duidelijkste voorbeelden van de innige relatie tussen defensie en bedrijfsleven is de huidige tocht van de Zr. Ms. Rotterdam naar West-Afrika. Het ondersteuningsschip legt onder meer aan in de havens van Casablanca, Accra en Lagos. In samenwerking met NABC, de vereniging die ijvert voor betere handelsrelaties met Afrika, wordt het schip benut om het Nederlandse bedrijfsleven te promoten. De Rotterdam heeft een kleiner schip aan boord dat voor de Afrikaanse gastheren gegevens verzamelt over obstakels in de haven. Altijd goed om dan ook baggeraars en bouwers van schepen voor de offshore aan boord te kunnen ontvangen. In het kielzog van bewaking van de veiligheid wordt immers naar goed Hollands gebruik handel gedreven.

Nederland maakt zelf geen wapens en munitie meer en geen enkel Nederlands bedrijf is geheel afhankelijk van defensieopdrachten. Wel blijkt uit cijfers van Economische Zaken dat in 450 bedrijven aan defensie gerelateerd werk wordt gedaan. In totaal gaat het bij die bedrijven om 150.000 werknemers, waarvan er gemiddeld 15.000 daadwerkelijk werken aan opdrachten voor defensie en veiligheid. Zo legt Ten Cate kunstgrasvelden aan, maar bekleedt het tevens de bodems van pantservoertuigen met stof die bescherming moet bieden tegen bermbommen en kleedt het militairen. De helft van de omzet van Ten Cate is defensiegebonden. Voor de bedrijven Fokker (vliegtuigbouw), Damen Shipyards (scheepsbouw) en Thales (sensorsystemen, radar en besturingssystemen) geldt een vergelijkbare verhouding tussen defensie-opdrachten en werk voor de burgermaatschappij. Zo bedienen systemen van Thales de Amsterdamse metro, maar ook marineschepen. Ook KPN werkt voor Defensie, zij het voor slechts 3 procent.

Een groot deel van de producten verdwijnt over grens. De omzet is 3,1 miljard euro, waarvan 2,8 miljard euro voor de export. Dat de bezuiniging vooral de kenniseconomie in Nederland raakt, komt doordat van de 15.000 werknemers die gemiddeld aan defensieorders werken er 4500 ingenieur zijn.

Volgens de NIDV, met als voorzitter oud-minister van verkeer en waterstaat Karla Peijs, schaadt verder snijden in het budget ook de relatie met de grote kennisinstituten in Nederland. Zo wordt samengewerkt tussen bedrijfsleven, overheid en de drie technische universiteiten (Delft, Twente en Eindhoven) en instituten als TNO en NLR (luchtvaart). In de petitie die de NIDV aan de Tweede Kamer aanbiedt, wordt niet gerept over de vervanging van het jachtvliegtuig de F-16 door de F-35. Dat gevoelige dossier wordt nu maar even buiten de lobby gelaten, maar binnen de NIDV is nauwelijks iemand te vinden die geen pleitbezorger is van de F-35.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden