Kleiner basispakket? Alleen de VVD is enthousiast

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De almaar duurder wordende zorg vergt te veel van hogeropgeleiden. De solidariteit staat onder druk, stelt het Centraal Planbureau. Een kleiner basispakket kan een oplossing zijn. Aanvullende zorg kost dan extra. Politiek Den Haag reageert overwegend negatief.

Van onze redactie politiek

De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn diep verdeeld over de suggestie van het Centraal Planbureau (CPB) om het basispakket in de zorg verder uit te kleden.

Economen van het CPB schrijven in het rapport 'De prijs van gelijke zorg' dat "de solidariteit in het Nederlandse zorgstelsel onder druk komt te staan". De reden is dat hogeropgeleiden minder gebruikmaken van de zorg dan lageropgeleiden, terwijl zij steeds meer moeten bijdragen aan de zorgkosten van anderen. Deze situatie is volgens het CPB op termijn onhoudbaar, zeker nu de zorgkosten de komende jaren naar verwachting verder zullen oplopen. Er zijn drastische maatregelen nodig om het zorgstelsel betaalbaar te houden.

De onderzoekers van het Centraal Planbureau opperen als mogelijke oplossing een hogere eigen bijdrage. Een ander voorstel is het inperken van het basispakket. Mensen kunnen dan - naar gelang hun wensen en hun financiële middelen - aanvullende zorgpakketten inkopen.

De VVD is enthousiast over dat laatste idee. Tweede Kamerlid Anne Mulder zei gisteren op Radio 1 dat 'de solidariteit niet oneindig is'. "Het CPB legt de vinger op een heel zere plek. Je kunt niet tot in het oneindige de rekening van de zorg neerleggen bij mensen met een wat hoger inkomen die daar nauwelijks een beroep op doen. Je holt de solidariteit uit en dan ben je ontzettend ver van huis."

Coalitiegenoot PvdA verwees de zorgvisie van het CPB gisteren resoluut naar de prullenbak. 's Ochtends reageerde fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth via Twitter: 'Zolang er geen dokters werken, zou het CPB zich moeten onthouden van uitspraken over het basispakket'. Later die dag verklaarde Tweede Kamerlid Otwin van Dijk (ook PvdA) dat het Centraal Planbureau 'een slecht advies' heeft gegeven. "Wij willen geen verschil in zorg tussen mensen met een laag en een hoog inkomen. Toegankelijke zorg voor iedereen is een groot goed en de basis van solidariteit in ons zorgsysteem."

Van Dijk erkent dat de stijgende zorgkosten een probleem vormen. Maar, zegt hij: "De omvang van het basispakket wordt bepaald door wat medisch nodig is. Economische motieven spelen minder een rol. Artsen en niet economen adviseren ons daarbij."

Het advies van het Centraal Planbureau kan verder op weinig steun rekenen van de andere partijen. PVV-fractieleider Geert Wilders meldde gisteren op Twitter: 'CPB pleit voor afpakken zorg. Asociaal. De PVV pleit voor aanpakken fraude, verspilling en vetbetaalde bestuurders in de zorg'.

Fractieleider Emile Roemer reageerde 'geschrokken en afwijzend' op de suggestie het basispakket te verkleinen. "Het CPB legt met dit voorstel een bom onder de solidariteit in de zorg. Minder zorg in het basispakket betekent meer tweedeling. Mensen dreigen niet de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Straks zien we weer aan iemands gebit hoe dik zijn portemonnee is."

De SP ziet het liefst dat de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie, die na veel commotie uit het regeerakkoord is gehaald, alsnog wordt ingevoerd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden