Kleine winst AEX

AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam stond dinsdagmiddag op een kleine winst, terwijl elders in Europa verliezen op de borden stonden.

De handelsvolumes op de beurzen zijn veel kleiner dan gebruikelijk. Beleggers maken zich wel zorgen over het effect dat de aardbeving in Japan en de onrusten in het Midden-Oosten mogelijk hebben op de bedrijfsresultaten.

De AEX noteerde om half vijf 0,1 procent hoger op 364,81 punten. De index voor middelgrote bedrijven verloor 0,2 procent tot 646,56 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.

UBI Banca

De aankondiging van de Italiaanse bank UBI Banca om voor 1 miljard euro nieuw kapitaal op te halen wakkerde de zorgen onder beleggers aan over de financiering van de bankensector. Er wordt gevreesd dat meer banken een beroep op de markt gaan doen. Financiêle aandelen stonden in Europa veelal lager.

In Amsterdam verloor ING 0,4 procent terwijl Aegon 0,8 procent in waarde erop achteruit ging.

Kapitaalversterking

Hoewel er door de markt negatief op het nieuws werd gereageerd, zou op de langere termijn de kapitaalversterking door banken goed uitpakken voor de aandelenkoersen, menen analisten. Zo voldoen de financiêle instellingen aan de strengere Basel III-regels.

Een opvallende stijger in Amsterdam is het aandeel van internetdienstverlener Docdata met een plus van 5,3 procent. Eerder op de dag was er zelfs sprake van een koerssprong van ruim 8 procent. Zakenbank SNS Securities verwacht dat het Amerikaanse eBay zich mogelijk zal melden voor een overname van het Nederlandse bedrijf.

Philips

In de AEX was het aandeel Philips bovenaan te vinden met een plus van 1,7 procent. ''Het herstelt wat van het verlies van maandag'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen. Concurrent Siemens maakte bekend de lichtdivisie Osram in het najaar naar de beurs te willen brengen. Dit kan een indicatie geven van de waarde van de lichtdivisie van Philips en beleggers anticipeerden dinsdag hierop.

De euro was 1,4085 dollar waard tegenover 1,4095 aan het einde van de Europese handelsdag maandag. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden