Kleine weigert kruisje

Van onze sportredactie LEEUWARDEN - Met een eigenzinnig gebaar heeft Piet Kleine gereageerd op een eigenzinnig besluit van het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden. De postbode uit Kerkenveld stelt geen prijs op een Elfstedenkruisje.

Het Elfstedenbestuur weigerde zaterdag terug te komen op de diskwalificatie van Kleine en René Ruitenberg, maar stelde wel een zilveren kruisje in het vooruitzicht. Het schrappen uit de uitslag van Kleine (vijfde) en Ruitenberg (dertiende) gebeurde, omdat zij als koplopers de stempelpost van Hindeloopen hadden gemist.

Kleine had liever gezien dat hij zijn plaats terugkreeg. “De beslissing valt me smerig tegen. Ze hebben zoveel fouten gemaakt dat ik erop had gerekend in de uitslag opgenomen te worden.” Hij kreeg vorige week al van een deelnemer aan de Tocht van 1942 een kruisje. “Daar hecht ik veel meer waarde aan”, aldus Kleine die zaterdag tiende werd in de Rottemerentocht en gisteren derde op het Amstelmeer.

Het Elfstedenbestuur beroept zich op artikel 11 van het reglement. Daarin staat dat elke rijder persoonlijk in alle elf steden de stempelkaart moet aanbieden. Volgens voorzitter Henk Kroes hielden alle anderen zich wel aan de regels. Kort na de tocht deden geruchten de ronde dat winnaar Henk Angenent en Henk van Benthem ook een post zouden hebben gemist. Ook was er kritiek op de inrichting van de post in Hindeloopen. Hij zou slecht zijn aangegeven en onvoldoende verlicht. Volgens Kroes treft de organisatie geen blaam. Alleen de feestverlichting op het hokje haperde even. Maar in het hokje zelf brandden de lampen op volle toeren. “Kan dus geen excuus voor Kleine en Ruitenberg zijn”, aldus Kroes.

In de afgelopen week werd het bestuur overspoeld door suggesties om het stempelen af te schappen en gebruik te maken van elektronische middelen, zoals een chip in een schaatsveter. Kroes: “De techniek zou ons kunnen helpen, maar het bestuur vindt dat in de geest van de traditie de deelnemers de elf steden niet zomaar voorbij kunnen rijden. De rijders dienen de controleposten daadwerkelijk aan te doen, inclusief het afremmen voor de wedstrijdcontrole”, aldus Kroes.

Hij maakte verder bekend dat van de 16 430 vertrokken toerrijders 11 338 in aanmerking komen voor een Elfstedenkruisje. Het bestuur laat 191 stempelkaarten nog op frauduleus handelen onderzoeken. Ruim 350 kaarten werden als ongeldig ter zijde gelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden