Kleine weerstations brengen hitte-eilandeffect in kaart

Zomer in de stad, dat is picknicken in het park en flaneren in zomerjurkjes, maar ook zweten in hete kantoren en doorwaakte warme nachten. In de binnenstad is het vaak beduidend warmer dan in buitenwijken en het platteland. Dertig kleine weerstations gaan dit stedelijk hitte-eiland-effect in Amsterdam monitoren.

Hiermee wil de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit van Wageningen Universiteit de temperatuur en luchtvochtigheid van het stadscentrum van de hoofdstad in kaart brengen.

"Het hitte-eilandeffect wordt steeds belangrijker omdat de verstedelijking wereldwijd toeneemt", zegt hoogleraar meteorologie Bert Holtslag. "De verwachting is dat, vanwege de klimaatverandering, perioden met extreme warmte in steden zowel in frequentie als intensiteit zullen toenemen. Met name kwetsbare groepen zoals ouderen zijn gevoelig voor de extra warmte die verwacht wordt. De hittegolf die Europa in 2003 overviel, leidde bijvoorbeeld tot zo'n 70.000 sterfgevallen die direct aan de extreme warmte waren toe te schrijven. Maar het is ook een economisch probleem, want hitte gaat ten koste van de productiviteit."

De meetopstellingen die nu in Amsterdam staan en ook al in bijvoorbeeld Wageningen hebben gestaan, brengen de variaties van het microklimaat in de stad in kaart. Holtslag: "Dat is niet alleen relevant voor bijvoorbeeld overheden en gezondheidsdiensten om de gevolgen van hittestress bij mensen te voorkomen of verminderen. Maar ook voor stedelijke ontwerpers om bij de herinrichting van steden beter rekening te kunnen houden met de leefbaarheid tijdens warme zomers." Meer groen kan helpen om het hitte-effect te verminderen.

Het onderzoek van Wageningen Universiteit wordt uitgevoerd vanuit het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, het nieuwe instituut voor toegepaste stedelijke technologie en ontwerp. Hierin werken Wageningen UR, de TU Delft en het MIT uit Boston samen in een 'levend laboratorium' waarin bewoners van de stad worden betrokken als testers en co-creators.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden