Kleine vis met een hoog profiel

De Roy van Zuydewijn is verdachte 117 in Klimop-dossier

De Belastingdienst en later de opsporingsdienst Fiod-ECD hebben vanaf september 2005 onderzoek gedaan naar facturen voor kosten van het bezoek van het huwelijk van prinses Margarita de Bourbon de Parme en Edwin de Roy van Zuydewijn.

Dat blijkt uit twee brieven van de beide diensten die opduiken in het omvangrijke vastgoedfraudedossier met de naam Klimop. De ex-echtgenoot van prinses Margarita is in dat dossier verdachte 117, een kleine vis, maar wel een verdachte met een hoog profiel. Gisteren moest De Roy voor de Amsterdamse rechtbank verschijnen wegens valsheid in geschrifte. Hij kwam niet opdagen en liet zijn zaak over aan advocaat Gabriel Meijers.

Wat het onderzoek heeft opgeleverd vermelden de beide brieven niet. Wel merken de opstellers op dat gelet op "de betrokken personen de uiterste zorgvuldigheid zal worden betracht."

Op 15 september 2008 krijgt De Roy te horen dat hij over de rekeningen zal worden verhoord, maar vooral ook over een rekening die zijn bedrijf, de eenmanszaak Eligo Analyse & Advies stuurde naar Capelse Maasoever BV. Via dat bedrijf deelden de vele verdachten uit de vastgoedfraudezaak mee in uit het Bouwfonds weggesluisd geld. De Roy wordt er nu van verdacht dat hij een rekening van destijds 238.000 gulden (ruim een ton euro) verstuurde naar deze onderneming zonder dat daar een prestatie tegenover zou staan. De factuur vermeldt dat De Roy tekstvoorstellen heeft gemaakt voor een brochure van een bouwproject, dat hij teksten daarvoor in het Duits heeft vertaald en dat hij daarover presentaties heeft gegeven. Voor het OM ligt de zaak simpel: verdachte 117 deed net als veel anderen mee met fraude en daarvoor vervalsten zij vooral rekeningen. Zeer veel verdachten, onder wie bijvoorbeeld makelaar en tv-presentator Harry Mens schikten voor vele tonnen euro's hun zaak. De Roy heeft altijd volgehouden niet van de rekening te weten. In die tijd was hij, zo liet hij via zijn advocaat weten, druk bezig zijn huwelijk te redden. De zaak is tot nader order aangehouden in verband met het horen van vier getuigen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden