Kleine stap van Zhai, een grote voor de natie

De eerste ruimtewandeling door een Chinees is onderdeel van een groot programma. Want China wil technologisch meetellen in de ruimte.

Het staatspersbureau Xinhua had het donderdag al adequaat beschreven: „Na tien minuten verdwijnt het ruimteschip achter de horizon. Warm applaus en opgewonden kreten breken door de nachtelijke hemel en weerkaatsen tegen de stille Grote Oceaan.”

Xinhua was een paar uur te vroeg met het plaatsen van zijn ’ooggetuigenverslag’, maar inderdaad slaagde kort daarna de echte lancering van het Chinese ruimteschip Shenzhou7. En twee dagen later wist astronaut Zhai Zhigang als eerste Chinees een ruimtewandeling te maken, in een door China gemaakt pak van bijna drie miljoen euro en 120 kilogram. „Een kleine stap van Zhai Zhigang in de ruimte is een grote stap in de geschiedenis van de Chinese natie”, aldus Xinhua, daarmee de woorden parafraserend van de eerste man op de maan, de Amerikaan Neil Armstrong.

De dertien minuten durende ruimtewandeling werd zaterdag rechtstreeks door de Chinese televisie uitgezonden. Op veel plaatsen zaten groepen mensen buiten rond een tv-toestel geschaard. De meeste kranten hadden gisteren een foto op de voorpagina van Zhai die in de ruimte met een Chinese vlag zwaait en een foto van president Hu Jintao die met de astronauten belt. Het Chinese ruimteschip landde gisteren in Binnen-Mongolië.

China hecht groot belang aan zijn ruimteprogramma. Door de grote aandacht voor de ruimtemissie verdwijnen problemen naar de achtergrond, zoals het schandaal rond vervuilde melk. En Peking wil vooral bevolking en buitenwereld – en zeker Aziatische buurlanden – tonen dat het land voorop loopt in de ruimte.

Zo wil China door koppeling van enkele ruimtevaartuigen een klein ruimtelaboratorium opzetten dat in 2010 operationeel moet zijn. Daarna moet er een permanent Chinees ruimtestation komen. Om dat te bevoorraden gaat China nieuwe shuttles produceren, die bovendien de concurrentie aangaan met Amerikaanse en Russische ruimtevaartuigen bij de bevoorrading van het al bestaande internationale ruimtestation ISS en bij commerciële lanceringen. De Amerikaanse Space Shuttles zijn eigenlijk in 2010 afgeschreven.

China begon in 1958 met de bouw van het Jiuquan ruimtecentrum in de Gobi woestijn. Het duurde tot 1970 voordat het land zijn eerste satelliet in een baan om de aarde bracht. In 2003 en 2005 volgden de eerste twee bemande ruimtevluchten, waarmee China na de VS en Rusland pas het derde land was dat op eigen kracht een mens de ruimte in bracht. In 2007 werd vervolgens een onbemande missie naar de maan gestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden