'Kleine stap op de weg naar berechting'

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

Evert van Zijtveld verloor zijn kinderen Frederique (19) en Robert-Jan (18) en zijn schoonouders. Is voorzitter van Stichting Vliegramp MH17.

"Het zijn laffe terroristen die mijn kinderen en schoonouders hebben vermoord. Dit strafrechtelijke onderzoek is een kleine stap op de weg naar hun berechting, wat voor mij het ultieme doel is.

De resultaten zijn helder, ze geven mij duidelijkheid: ik weet nu waar de raket is afgevoerd en waar hij vandaan kwam.

Ik vond het verschrikkelijk om de afgetapte telefoongesprekken te horen tussen de separatisten, voor de raket werd afgevuurd: het werd wel duidelijk dat ze de raket bewust naar die locatie hebben gebracht. Zit je daar als nabestaande: het gaat wel om het wapen waarmee mijn familie is vermoord. Het neerschieten van de MH17 kan geen ongeluk zijn geweest. Je haalt niet zomaar een passagiersvliegtuig uit de lucht.

Ik hoef geen excuses van Rusland, dat zou nooit op z'n plaats zijn. De daders moeten straf krijgen. Ik vind het onverdraaglijk dat de mensen die hierbij betrokken zijn geweest, niet vrijgeven wie ze zijn. Dat ze nu gewoon feest kunnen vieren en op vakantie kunnen gaan."

Thomas Schansman verloor zoon Quinn (18) bij de ramp en is woordvoerder van een internationale groep nabestaanden. Hij stuurde eerder brieven naar Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten om radarbeelden op te vragen.

"Ik ben aangenaam verrast door hoe stellig de onderzoekscommissie was. Dat maakt een einde aan complottheorieën. De commissie liet ook duidelijk weten dat zij over voldoende radarbeelden beschikt. De zoektocht naar die beelden kunnen we dus afronden.

Het viel mij op dat er niets werd gezegd over het feit dat het luchtruim niet is gesloten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zei eerder dat Oekraïne bewust een risico heeft genomen door het luchtruim niet te sluiten. Maar Oekraïne heeft nooit erkend dat dit onverstandig was. Daar is vandaag niet meer op teruggekomen.

Er is ook niet expliciet gezegd wie verantwoordelijk is, maar uit wat er wel is gezegd blijkt duidelijk: de Russen zijn verantwoordelijk. Klaar.

Het is voor mij heel belangrijk dat Rusland ooit zegt: 'Wij hebben het gedaan en wij hebben een fout gemaakt'. Maar ze blijven de waarheid verdraaien. En dat over de ruggen van de nabestaanden, dat vind ik stuitend. Als je een grote bek hebt over je rol in de wereld, bied dan ook je excuses aan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden