Kleine stadsfilm zorgt voor gevoel van verstilling

JANN RUYTERS

Lotus
Regie: Pascale Simons. Met Monic Hendrickx, Nasrdin Dchar, Birgit Schuurman. In 9 filmtheaters.

Pascale Simons weeft verschillende verhalen door elkaar in haar debuutfilm 'Lotus', een grote stadsfilm naar het voorbeeld van beroemde Amerikaanse films als 'Short Cuts', 'Magnolia', 'Crash'.

Frieda Pittoors en Jack Wouterse spelen een gescheiden echtpaar dat voor hun autistische zoon (Joris Smit) in het weekend doet alsof er niets aan de hand is. Monic Hendrickx speelt de dochter van een moeder (Edda Barends) die haar hulp vraagt om te sterven, en de moeder van een dochter (Gaite Jansen) die eenzaam is nu haar vriendje naar het buitenland is vertrokken. Raymond Thiry speelt een depressieve huisvader die naar een ander leven met een man verlangt. Een hoogzwangere Georgina Verbaan draait in een revalidatiecentrum voorzichtig om de afwerende invalide Chris Zegers heen. En Nasrdin Dchar (van Gouden Kalverenfaam) en Birgit Schuurman spelen een stelletje dat alles mee heeft en toch niet meer weet wat ze met elkaar aan moeten.

Een vuistslag als 'Short Cuts' of 'Magnolia' wordt deze film niet, daar is de vorm ondanks het anonieme grootsteedse decor van appartementen, winkelcentra en Erasmusbrug te bescheiden voor, en de verhalen te weinig resonerend. In de eerste helft laat Simons bovendien een zangeres wel erg klef die verschillende lijnen aan elkaar zingen.

Maar gaandeweg weet ze je wel te pakken. Jack Wouterse is aandoenlijk en ontroerend als de machteloze familieman die het gewoon gezellig wil hebben met vrouw en zoon, terwijl zijn vrouw er al lang niet meer tegen kan. Georgina Verbaan is mooi introvert als de hoogzwangere, schuchtere verliefde. En Nasrdin Dchar is een innemende 'jeune premier' als de dolende vriend van Birgit Schuurman. Tegen de tijd dat de verschillende plots hun climax vinden, rest niet zozeer de eenzaamheid als wel een aangenaam gevoel van verstilling en berusting.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden