Kleine school zet groepen bijeen

amsterdam – - De christelijke Wilhelminaschool in het Gelderse Brummen had vroeger geleden ’gewoon’ een groep 1, een groep 2 en een groep 3. „Nu hebben we combinatieklassen: groep 1/2, 3/4, enzovoort”, zegt directeur Wilco Groters. „En als het zo doorgaat, komt er zelfs een groep 4/5/6.” De oorzaak: krimp. De afgelopen vijf jaar daalde het aantal leerlingen van 80 naar 64.

De Wilhelminaschool is niet de enige; op bijna de helft van de basisscholen zakt het leerlingenaantal nu al, blijkt uit een gisteren verschenen rapport van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Dat worden er alleen maar meer; de komende vijf jaar daalt het aantal basisschoolleerlingen in totaal met 7 procent. In sommige gebieden is de situatie erger dan andere; scholen in de drie noordelijke provincies, in Gelderland en Limburg verwachten een daling van 12 procent.

De oplossing in Brummen: klassen combineren. Je moet wel, zegt Groters, want minder leerlingen betekent minder geld en dus minder leerkrachten. Dat betekent wel wat voor het onderwijs. Groters: „Onze leerlingen werken – noodgedwongen – veel zelfstandiger. Als leerkracht kun je wel de ene groep wat uitleggen, maar dan kan de andere niet met de armen over elkaar gaan zitten.” Een soort Daltononderwijs, maar dan uit noodzaak.

Het probleem speelt niet alleen bij kleine dorpsscholen. Christelijke basisschool De Regenboog, met vier vestigingen in Gorinchem, verloor in twee jaar tijd 65 van de bijna 850 leerlingen. „Dat scheelt toch snel een ton, oftewel twee leerkrachten”, zegt directeur Han van Bockel. Die konden worden ondergebracht bij andere scholen van zijn bestuur, maar in de toekomst sluit Van Bockel gedwongen vertrek niet uit.

Ook De Regenboog zocht heil in combinatieklassen. En, heel belangrijk, in reclame maken voor de school. Van Bockel: „We zijn geen Albert Heijn, maar we willen wel dat ouders die bij onze school passen, voor ons kiezen.” Daarom onderhoudt de school goede contacten met de regionale kranten en begint De Regenboog met een voorschoolse kinderopvang – de openbare school om de hoek heeft die al. „Gelukkig hebben we door de krimp een lokaal vrij daarvoor”, lacht Van Bockel.

Niet elke school heeft die luxe. De Wilhelminaschool in Brummen is te klein om zoiets als een eigen handenarbeidlokaal, aan te bieden. Over een paar jaar gaat de school daarom een gebouw delen met een andere school uit het dorp. Een katholieke, want, zegt Groters: „Die verzuiling is leuk, maar als we niet samenwerken, moeten we opdoeken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden