Kleine robot in Star Wars

FRANS DIJKSTRA

Hij werd een filmster zonder dat zijn gezicht te zien was of zijn stem was te horen. Verborgen in een metalen omhulsel speelde hij in zes Star Wars-films de robot R2-D2, die ruimteschepen kon repareren, zijn bazen uit benarde situaties redde en gecharmeerd kon raken van een collega-robot.

De Britse artiest Kenny Baker, die zaterdag als 81-jarige overleed, werd op zijn 42ste gevraagd voor de rol. Hij voelde er eerst niets voor om opgesloten te zitten in een huls. De producenten hielden vol: "We kunnen niemand anders vinden. Je bent klein genoeg om erin te zitten en sterk genoeg om het te laten bewegen." Baker was 1 meter 12 lang, vanwege groeiproblemen, zoals hij het zelf noemde. Als kind kreeg hij te horen dat hij waarschijnlijk jong zou sterven, want de levensverwachting voor lilliputters of dwergen, zoals ze destijds werden genoemd, was laag.

Op zijn zestiende sloot hij zich aan bij een groep dwergen die als variété-artiesten door Groot-Brittannië reisde. Hij trad op als clown, kunstschaatser en zanger. Met de opkomst van televisie raakte het variété in verval. Hij was blut toen hij de robotrol kreeg aangeboden en dus liet hij zich ompraten. In 1977 verscheen de eerste Star Warsfilm.

De robot had geen tekst. Zelfs de bliepjes die hij wel uitstootte, werden gemaakt door een andere acteur, wiens stem werd vervormd. Baker hoefde alleen maar te bewegen. Dat hij daarmee bekend werd, kwam ook doordat hij zich goed wist te verkopen als curiositeit. Toen hij een Rolls Royce kocht, belde hij meteen naar de krant om zich te laten fotograferen, met blokken op de pedalen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden