Kleine revolutie in het voetbal

Fifa geeft groen licht voor doellijntechnologie Primeur in officiële wedstrijd

Sanfrecce Hiroshima en Auckland City hadden de primeur. Deze twee voetbalteams, uitkomend in de voorronde van het WK voor clubs, speelden gisteren voor het eerst een officiële wedstrijd waarbij de scheidsrechter kon beschikken over doellijntechnologie.

De systemen Hawk-Eye (zeven camera's) en GoalRef (magnetische velden) zullen uitsluitend bepalen of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd. De arbiter draagt een polsband, waarop een signaal wordt afgegeven na een doelpunt.

"Een soort revolutie", loofde Jérôme Valcke, secretaris van de wereldvoetbalbond Fifa. "De tests zijn afgerond en waren succesvol. Het is echt een belangrijke dag voor ons", zei hij op een speciaal belegde persconferentie in Tokio, Japan, waar het WK voor clubteams gespeeld wordt (met onder meer Chelsea en Corinthians). Maar een revolutie? Valcke liet weten dat een arbiter de belangrijkste persoon blijft, die het laatste woord heeft bij het al dan niet geldig verklaren van een doelpunt.

Nog steeds is er dus terughoudendheid bij de Fifa. Dat is opmerkelijk. Want voorstanders hebben lang moeten wachten op de invoer van doellijntechnologie. Met name Fifa-voorzitter Sepp Blatter toonde zich een fel tegenstander van technische snufjes. De charme van het voetbal zou hiermee volgens hem verloren gaan. Bovendien was de techniek niet waterdicht, vond hij. Maar na het (ongeziene) geldige doelpunt van de Engelsman Frank Lampard, op het WK in Zuid-Afrika (2010), werd de schreeuw om doellijntechnologie steeds luider. Want hoe kon voetbal, volkssport nummer één en een miljoenenindustrie, nog langer zonder technische hulpmiddelen, terwijl sporten als hockey, tennis en rugby allang overstag zijn gegaan?

Blatter (76) sprak begin dit jaar opeens andere taal over doellijntechnologie. "Ik ga dood als ik nog een keer zo'n situatie moet meemaken", refereerde hij aan het tumult dat ontstond na het incident met Lampard. "We kunnen niet meer wachten op die technologie, we moeten door", zei hij aan de vooravond van een bijeenkomst van spelregelcommissie Ifab.

Er volgden uitgebreide tests door de Fifa. In het verleden was al twee keer eerder geëxperimenteerd met doellijntechnologie door de wereldvoetbalbond. De eerste keer bij het WK voor spelers onder zeventien jaar in Peru (2005), de laatste keer bij het WK voor clubs in Japan (2007). "Maar we willen er zeker van zijn dat deze technologie waterdicht is", liet Blatter weten.

Ook in Nederland wordt overigens druk geoefend met doellijntechnologie. Het bedrijf Dutch View werkt, in nauwe samenwerking met Endemol Sport, aan de introductie van technologie in de sport. In een hal op het Mediapark in Hilversum staat al een levensecht doel met daarin op zes verschillende posities een camera, die zo'n beetje de hele doelmond kunnen registreren. Deze technologie moet niet alleen officials ondersteunen, maar ook het kijkniveau verbeteren. De apparatuur werd al eens (succesvol) getest op De Toekomst, tijdens de wedstrijd Jong Ajax-Jong PSV.

Nu de Fifa groen licht voor de doellijntechnologie heeft gegeven, is het wachten op de Uefa, het kleine 'Europese' broertje, waar de Fransman Michel Platini altijd fel tegenstander is geweest van de invoering van technische hulpmiddelen. "Elke veertig jaar worden we op een WK geconfronteerd met de vraag of het leer al dan niet de doellijn heeft overschreden. Wij bij de Uefa lossen dat probleem op door extra scheidsrechters in te schakelen", zei hij eerder.

"Men zegt dat dit extra kosten met zich meebrengt, maar die technologie kost nog veel meer", meende Platini. "En als we het dan toch goedkeuren, waarom geven we de coaches dan geen microfoon om met hun spelers te praten? Waarom zetten we dan geen technologie in om buitenspel waar te nemen? Dit pad leidt ons naar de afgrond."

De afgrond? Zeg dat niet tegen Frank Lampard of het Duitse voetbalelftal van 1966, dat de wereldtitel naar Engeland zag gaan na een omstreden doelpunt van Geoff Hurst.

Na het WK in Brazilië (2014) zal er waarschijnlijk nooit meer discussie zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden