"Kleine revolutie door opleiden in school"

VIDEO | Trouw volgt staatssecretaris Van Bijsterveldt in haar tocht langs lerarenopleidingen in het land. Vandaag: Zwolle en Hengelo.

Wat is u van vandaag het meest bijgebleven?

Dat is dan toch de manier waarop de Katholieke Pabo Zwolle omgaat met de opleiding. Ze zetten daar alles op alles om de beste pabo-studenten van Nederland af te leveren. Het is mooi om zulke beroepstrots in levende lijve te zien. Dat is gelijk het mooie van zo'n tour; je wordt eraan herinnerd dat elk besluit dat je in Den Haag neemt plussen en minnen heeft voor de betrokkenen in het land.

Ik was ook op een basisschool waar Hogeschool Edith Stein leraren in de school opleidt. Door die studenten in zo'n school te zetten vindt er echt een kleine revolutie plaats: de 'gewone' leraren op die school gaan ook veel kritischer naar hun eigen functioneren kijken en feedback geven op anderen.

Heeft u ideeën voor nieuwe beleidsplannen opgedaan?

Nou, ik hoorde vandaag dat Hogeschool Edith Stein moeite doet om het instroomniveau van studenten te verhogen, vooral van degenen die van het mbo komen. Ze organiseren een minor op het mbo, waardoor je alvast wordt voorbereid op hoe het er op het hbo aan toe gaat. Ook wordt je basis in enkele schoolvakken, zoals aardrijkskunde en geschiedenis, uitgebreid. Dan denk ik: waarom zetten we dat niet in het kwalificatiedossier? voor de opleiding onderwijsassistent?

Studenten van de Katholieke Pabo Zwolle:

]]>

Zijn de mensen die u spreekt wel kritisch? Of bent u bang dat er een idealistisch plaatje wordt geschilderd?

De studenten willen natuurlijk vooral graag laten zien waar ze mee bezig zijn. En het is ook de functie van zo'n tour om een open gesprek aan te gaan. Maar scholen zijn ook kritisch; zo is er in Twente geen bekostigde tweedegraads lerarenopleiding. Dat is een wens die de hogeschool vandaag wel duidelijk op mijn bordje heeft neergelegd. En gisteren was er nog een studente in Amsterdam, die zei dat zij de opleiding niet uitdagend genoeg vond. Daar zat de directie gewoon bij. Dus studenten durven wel degelijk kritiek te leveren.

Tenslotte: wist u dat Ramses Shaffy vandaag is overleden?

Ach nee! Ik ben een ontzettende fan van hem. Ik sport elke ochtend om 6 uur, en soms zet ik daarbij 'We zullen doorgaan' op. Hij had een unieke stem, zo'n stem heeft niemand. Echt heel jammer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden