Kleine partijen worden een beetje groter

ChristenUnie

De positie die ChristenUnie en SGP hebben gekozen als gedogers van het kabinet, is beloond. Beide partijen groeien, samen lijken ze te kunnen rekenen op 5 zetels in de senaat, 2 meer dan ze nu samen hebben.

De ChristenUnie groeit van 2 naar 3, misschien zelfs naar 4 zetels. Politiek leider Arie Slob nodigde met name GroenLinks uit zich aan te sluiten bij D66 en de twee christelijke partijen, die met het kabinet een akkoord hebben gesloten op hoofdlijnen. Ook hengelde hij naar de steun van het CDA, de partij die volgens hem in een midlife-crisis verkeert, maar het is ook de partij die er gisteren juist een zetel bij kreeg.

Dat het kabinet vermoedelijk niet voldoende heeft aan de steun van de drie gedogers, daar kan Slob niet mee zitten.

"Voor het kabinet wordt het ingewikkelder, maar dat is hun probleem", zei Slob. De ChristenUnie zal haar houding niet veranderen, zij blijft 'op inhoud in gesprek gaan'.

SGP

SGP-leider Kees van der Staaij keek aan tegen het 'bemoedigende beeld dat de SGP in de lift zit'. Ook voor de orthodox-gereformeerden is de uitslag een steun in de rug. "Dit is eerder een afrekening met de coalitiepartijen dan met het beleid van het kabinet", analyseerde hij.

GroenLinks

"De kiezer herkent onze boodschap, we kunnen weer een factor van invloed worden", zei GroenLinks-lijsttrekker Tineke Strik gisteren na de exitpoll. Of dat ook betekent dat GroenLinks zich aansluit bij de drie partijen die het kabinet gedogen, liet zij in het midden. Zij baseerde haar optimisme op een vergelijking van de uitslag met de Kamerverkiezingen: zo bezien verdubbelt GroenLinks haar aanhang, omgerekend van vijf naar tien zetels. Maar ten opzichte van de vorige Statenverkiezingen gaat GroenLinks iets achteruit, al zal ze waarschijnlijk haar vijf zetels in de senaat behouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden