Kleine pakkans effectenfraudeurs

Van onze redactie economie AMSTERDAM - In Nederland zijn 15 criminele netwerken actief bij de bemiddeling in effecten. Maar de Economische controledienst (ECD) kan door personeelstekort maar één zaak per jaar aanpakken.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 1995 van de ECD. Het gaat vooral om internationaal georganiseerde netwerken die zich bezighouden met valse bemiddeling bij effectenhandel. De ECD heeft op dit moment 14 medewerkers beschikbaar om de vaak wijdvertakte netwerken op te sporen. Volgens het verslag worden de criminelen in de branche steeds professioneler, internationaler en harder. Per januari 1997 krijgt de ECD er acht mensen bij. Dat maakt het mogelijk om jaarlijks twee of misschien drie syndicaten te ontmantelen.

De internationale criminele effectenbedrijven werken meestal zonder vergunningen. Ze werken vaak met diverse, volledig van elkaar gescheiden, bedrijfsonderdelen. Dat bemoeilijkt het opsporen.

Volgens de ECD worden jaarlijks in Nederland minimaal 5 000 mensen op deze manier opgelicht. Met de fraude zijn miljoenen guldens gemoeid.

De Stichting toezicht effectenverkeer (STE) krijgt in de toekomst ook de mogelijkheid overtreders te beboeten. Volgens de ECD is dat wel een gunstige ontwikkeling, maar moet de opsporing toch zoveel mogelijk aan de ECD (met bevoegdheden als huiszoeking) worden overgelaten.

De oplichting vindt vooralsnog alleen plaats bij niet-beursgenoteerde effecten. Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn volgens de ECD 'tot nu toe' geen misdrijven bij effectentransacties geconstateerd.

De ECD heeft vorig jaar 83 onderzoeken naar effectenfraude afgerond (71 in 1995). In 37 zaken (45 vorig jaar) werd overgegaan tot opsporing en in 20 gevallen (35 in 1995) leidde dat tot een proces-verbaal.

Ook faillissementsfraude is in opmars. Het laatste jaar werden 118 zaken onderzocht, tegen 85 een jaar eerder. In nota bene 110 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. Het gaat daarbij vooral om het onttrekken van geld of goederen aan de boedel van het failliete bedrijf, het voortrekken van bepaalde schuldeisers of het achterhouden van informatie voor de curator. Ook hier drukt het gebrek aan mensen. De rechercheurs nemen alleen nog de zwaardere zaken in behandeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden