Kleine organisatie wil vooral grotere hotels en restaurants als lid

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Horeca-ondernemers zullen vanaf maandag weer bestookt worden door twee rivaliserende brancheorganisaties. MKB Nederland heeft, na het vertrek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) naar VNO-NCW, met HCCR Nederland een eigen horeca-club in het leven geroepen.

KHN heeft zijn concurrent te danken aan G. van der Veen, de vroegere voorzitter die een jaar geleden na ruzie over de koers moest opstappen.

HCCR - waarvan de naam staat voor hotels, catering en café-restaurants - presenteert zich maandag tijdens de eerste dag van de jaarlijkse vakbeurs Horecava '98 in de Amsterdamse Rai. Bij de start telt HCCR 145 leden. Daarmee is de nieuwkomer nog een dreumis vergeleken bij KHN met zijn 15 000 leden. Voorzitter N. Tolenaars van HCCR zegt echter te streven naar ongeveer 3 000 leden.

HCCR richt zich vooral op hotels, ketens en samenwerkingsverbanden. Terwijl het onderdeel uitmaakt van MKB, de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf, wil HCCR dus vooral de grotere werkgevers in de horeca vertegenwoordigen. In dat opzicht doet HCCR niet onder voor concurrent KHN die vooral kleine horeca-zaken op de ledenlijst heeft, maar juist lid is van de vereniging voor grotere werkgevers VNO-NCW.

Een half jaar geleden werd bekend dat MKB-Nederland Van der Veen als adviseur had aangetrokken en dat die er naar streefde de horeca te betrekken bij een nieuwe poot voor MKB-Nederland Horeto (horeca, recreatie en toerisme). Van der Veen was eind 1996 uit het bestuur van KHN gezet omdat hij zich niet kon vinden in een reorganisatieplan dat de grote en kleine werkgevers in de horeca teveel over één kam zou scheren. Ook werd, per 1 januari dit jaar, het lidmaatschap van MKB-Nederland opgezegd.

In september kwam Van der Veen in contact met Tolenaars, een ontevreden KNH-lid. Tolenaars, tot mei vorig jaar nog regionaal bestuurder bij KHN, kreeg steeds meer klachten te horen over de nieuwe structuur van KHN. Onder auspiciën van MKB-Nederland richtte hij daarom binnen Gelderland een horecabelangenvereniging op met veertig leden. Die groep vormt, aangevuld met enkele grotere horeca-werkgevers uit andere regio's, de basis voor HCCR.

Sinds de fusie van Horecaf en Horeca Nederland in 1993 kende Nederland nog slechts één grote horeca-belangenbehartiger. Dat er nu weer twee brancheorganisaties zijn voor in ieder geval de grotere horecabedrijven, vindt adjunct-directeur A. Rensen van KHN een slechte zaak. “Op deze manier ben je weer terug-bij-af.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden