Kleine oogst na grote inval in koffiehuis

Hoofdverdachte krijgt taakstraf voor illegale gokpraktijken

Maar liefst 21 verdachten leverde de inval bij het Turkse koffiehuis Mavi Kösk van Muhammet S. in Amsterdam op. Gisteren kon, ruim anderhalf jaar na dato, de balans worden opgemaakt van de actie op het Javaplein in de Indische buurt: 40 uur taakstraf voor de baas van het koffiehuis wegens het aanbieden van illegaal gokken.

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Amsterdam was gisteren vlot klaar met het verhaal over Muhammet S. De drie rechters hadden een dik kwartier nodig om na te denken. Ja, S. had zich schuldig gemaakt aan het beschikbaar stellen van laptops waarop via een Duits goksyndicaat op voetbalwedstrijden gegokt kon worden. Er lagen voldoende belastende verklaringen tegen hem. Verklaringen van zijn eigen personeel, maar ook van klanten. Wat hij zelf destijds had gezegd kon zo de prullenbak in, vond de rechter. Want bij zijn verhoor was ten onrechte geen tolk aanwezig geweest.

Dat zijn koffiehuis werd dichtgetimmerd en dat de vader van vier kinderen zelf daarna maar moeilijk aan een baan kan komen, vindt de rechter een deel van de bestraffing.

Twee andere verdachten moeten later nog voor de rechter verschijnen. Orhun S., de broer van de hoofdverdachte zit in Turkije, en het wel verschenen personeelslid Bekir S. was volgens zijn advocaat geestelijk dermate labiel dat er geen enkel overleg tussen advocaat en verdachte was geweest.

Op 19 november 2013 werd met groot machtsvertoon binnengevallen in het koffiehuis. Vijftig mensen werden gecontroleerd, 21 aangehouden nadat ze waren genummerd op de pols en met de handen boven het hoofd moesten zitten. De actie was een samenwerking van de politie, de Belastingdienst, de marechaussee en de Kansspelautoriteit. Aan de inval ging een grondige voorbereiding vooraf met camera's die het pand in de gaten hield en en de inzet van een pseudo-koper.

Volgens Wieteke Drummen, advocaat van Muhammet S., was een waarschuwing voor het illegaal gokken op zijn plaats geweest en eventueel een bestuurlijke boete. De omvangrijke actie verklaarde zij uit de analyse van de gemeente dat er veel overlast zou zijn voor de omwonenden. Zij hield de rechter verklaringen voor van het naburige restaurant waaruit het tegendeel moet blijken. In het requisitoir gaf het Openbaar Ministerie ook nergens argumenten voor de zeer omvangrijke actie.

Het Javaplein en omgeving kennen wel een geschiedenis van drugshandel en illegaal gokken. Het Marokkaanse koffiehuis Bam Bam werd 31 december 2012 dichtgespijkerd. Het Turkse café Meraba en de naastgelegen kledingwinkel kregen dezelfde behandeling. Ook hier waren illegaal gokken en drugs de redenen. Dezelfde klachten waren er ook over een koffiehuis in de Sumatrastraat.

Hoe groot het probleem van het illegale gokken is, is niet bekend. De Kansspelautoriteit spreekt over miljoenen euro's en heeft, om het probleem beter in het vizier te krijgen, aan Toine Spapens, hoogleraar criminologie van de Universiteit van Tilburg, gevraagd onderzoek te doen. Dat moet dit najaar beschikbaar komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden