MuziekrecensiePop/Jazz

Kleine oeuvre van T‘Hooft met pathos gezongen

Pop/Jazz
Jan Eilander zingt Jotie T‘Hooft
(Idem Zampano /Concerto)
★★★☆☆

De Vlaamse dichter Jotie T‘Hooft (1956-1977) was pas eenentwintig jaar toen hij als gevolg van een overdosis cocaïne overleed. Of misschien is het beter te zeggen dat hij al eenentwintig was, want naar eigen zeggen was hij vanaf zijn dertiende verslaafd en had hij eerder geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij was van school gestuurd, opgenomen in een psychiatrische instelling, en – zo voelde hij het zelf sterk – uit de maatschappij verstoten. Tegelijk was hij een ster. Zijn dichtbundels ‘Schreeuwlandschap’ en ‘Junkieverdriet’ hadden hem onmiddellijk een cultstatus bezorgd.

T‘Hooft werd de stem van een nieuwe generatie, die in hem een rebel zag die zich tegen een benepen, burgerlijke moraal verzette. Maar die vooral T‘Hoofts authentieke Weltschmerz herkende: een mooie, talentvolle jongen, maar ondanks alles zo verschrikkelijk treurig. 

T‘Hooft overleed dermate jong, dat hij op zijn best een belofte was. Zeker het postuum verschenen werk is fel bekritiseerd en menigeen heeft geprobeerd zijn (soms zelf gecreëerde) mythe door te prikken. Goeddeels tevergeefs.

Dat het kleine oeuvre van T‘Hooft nog steeds aantrekkingskracht heeft, bewijst dit nieuwe album, waarop Jan Eilander tien van diens gedichten zingt. Dat het sombere teksten zijn, zal geen verbazing wekken. Eilander zingt ze met veel intensiteit en een nogal dik aangezet pathos. Dat komt overdreven over, maar past bij T‘Hooft, die zich ook wel eens achter een pose verschool.

Eenzelfde spanningsveld tussen oprecht en onecht komt treffend tot uiting in de composities van Rainer Hensel. De dikwijls doordenderende drumloops benadrukken de onrust die T‘Hoofts poëzie domineert. Daar tegenover staan sierlijke pianomelodieën, die iets cabaretesks hebben en daarmee de van doodsdrift vergeven gedichten wat relativeren. Met manische gitaar- en saxofoonpartijen laat Hensel vervolgens horen dat het T‘Hooft vaak wel degelijk menens was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden