Kleine musea krijgen het steeds moeilijker

RIANNE OOSTEROM en REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

De kloof tussen kleine en grote musea in Nederland groeit, zeggen deskundigen en musea vandaag in Trouw. Natuurlijk is het Rijksmuseum met al zijn schatten niet vergelijkbaar met een streekmuseum, maar de verschillen worden wel groter. Kleine musea komen door geldgebrek niet vooruit, terwijl grote musea juist in een opwaartse spiraal zitten.

Volgens belangenorganisatie de Museumvereniging zijn kleine musea (minder dan 400.000 euro omzet) over de gehele linie sterker de dupe van bezuinigingen op cultuur. Uit de meest recente cijfers blijkt dat ook.

Grote musea kregen gemiddeld 3 procent minder subsidie in 2011- 2014, terwijl de kleintjes er 30 procent op achteruitgingen in dezelfde periode. Kleine musea slagen er daardoor vaak niet in hun eigen broek kunnen ophouden; dat lukt de grote beter. Hun bezoekerscijfers stegen in 2015 met 7,2 procent ten opzichte van 2014, berekende de NOS. Grote musea zijn ook beter in staat hun bestaansrecht aan te tonen, zeggen deskundigen. Zij hebben meer personeel en kunnen daardoor, anders dan kleine musea die vaak op vrijwilligers draaien, professionelere tentoonstellingen maken. "Het één versterkt het ander", zegt museumadviseur Liesbeth Tonckens, die kleine musea in Gelderland adviseert. "Het worden steeds meer appels en peren die je niet met elkaar kunt vergelijken."

De vraag is of het succes van de grote de ondergang van de kleine in de hand werkt. Dat sentiment leeft bij verschillende kleine musea, blijkt uit een rondgang van Trouw. Zo zegt een woordvoerder van het noodlijdende Museumpark Orientalis: "Het voelt onrechtvaardig. Kleine musea zijn vaker dan grote de dupe van cultuurbezuinigingen, terwijl de grote het makkelijker zelf kunnen redden."

"Veel kleine musea zijn ten dode opgeschreven", ziet museumadviseur Taco Pauka. Zonde, vindt hij. "Kleine musea staan vaak dichter bij de mensen dan de grote musea. Ze hebben misschien minder museale waarde, maar wel een grote sociale waarde." De Museumvereniging laat weten dat ze de problemen van kleine musea 'hoog op de agenda heeft staan', maar dat ze 'naast de gewone belangenbehartiging nog geen concrete plannen heeft om actie te ondernemen'.

De Verdieping 12|13

De negatieve spiraal van kleine musea

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden