Kleine-kernenclub wil comeback maken

* In honderden gehuchten, buurtschappen en dorpen zijn bewoners actief om hun woonomgeving leefbaar te houden. De activiteiten lopen uiteen van het aanplanten van inheemse bomen en struiken tot het opstellen van een 'dorpsvisie' over de gewenste ontwikkelingen. Naast de lokale verenigingen zijn in het noorden, Overijssel, Zeeland, Noord-Brabant, Achterhoek en Liemers en Alblasserwaard/Vijfheerenlanden regionale verenigingen actief, die samen de Landelijke vereniging van kleine kernen (LVKK) vormen.

De LVKK kan volgens onderzoek van de Wageningse universiteit een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de leefbaarheid in het landelijk gebied. Maar vanaf 1992, toen de subsidie werd stopgezet, heeft de vereniging fors terrein verloren. De laatste jaren zijn geen duidelijke thema's ingebracht. Intern laat de communicatie te wensen over en de organisatiestructuur is onduidelijk. Het bestuur van de LVKK bespreekt vandaag de aanbevelingen van de Wageningse onderzoekers. Volgens voorzitter Driek van de Vondervoort moet de LVKK in maart volgend jaar voldoende zijn gereorganiseerd om de belangenbehartiging weer goed uit te voeren.

Voor de lokale verenigingen moet de LVKK vooral informatie verzamelen en uitwisselen om te voorkomen 'dat overal het wiel opnieuw wordt uitgevonden'. Daarbij is het streven om in elke provincie een provinciale vereniging op te richten.

De klacht van de Vereniging kleine kernen Achterhoek/Liemers (zestig leden) over te weinig medewerking van de provincie Gelderland is gisteren overigens gehonoreerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden