Kleine judoploeg naar WK

nieuwegein – - Voor het eerst mogen landen twee judoka’s per gewichtscategorie afvaardigen naar de WK. Toch reizen voor Nederland volgende week slechts twaalf in plaats van de maximaal mogelijke 32 sporters naar Tokio, waar het toernooi op 9 september begint.

Slechts de vrouwencategorie -63 is dusdanig sterk bezet dat twee troeven worden afgevaardigd, vice-wereldkampioene Elisabeth Willeboordse en haar clubgenote Anicka van Emden. Die kleine afvaardiging heeft volgens Cor van der Geest niets te maken met kosten.

„De twaalf sporters die gaan, hebben er echt iets te zoeken”, verduidelijkte de technisch directeur gisteren tijdens een persconferentie. „Dat het er maar twaalf in plaats van 32 zijn, is wel een teken aan de wand. Hoe komt dat? Ergens in de piramidevorming gebeurt er te weinig.”

Van der Geest wijst erop dat de talentenpoule in Nederland door het kleine bevolkingsaantal sowieso kleiner is dan die van Frankrijk, Japan, Korea, Rusland en Brazilië. „Of je duizend talenten kunt opleiden of honderd, dat scheelt nogal wat. Wij zullen in de talentontwikkeling anders moeten werken.”

Zo denkt zijn collega bij het zwemmen, Jacco Verhaeren, er ook over. Hij zei daarvoor op termijn acht miljoen euro per jaar nodig te hebben. Van der Geest liet zich niet verleiden tot uitspraken over de wensen die zijn opgenomen in Studie Top 10, die volgende week door NOC-NSF wordt gepresenteerd.

„Verhaeren loopt ver voor de troepen uit. Maar er is zeker wat nodig om judo structureel in de top tien van de wereld te houden. Tijdens de laatste vijf Olympische Spelen won het Nederlandse judo gemiddeld drie medailles; tijdens de laatste vijf WK’s 3,6. Het zal een enorme inspanning vergen om dat vast te houden.”

Dat geldt zeker op WK’s, waar de sterkste landen met dubbele bezetting aantreden. „Daar zijn wij niet blij mee.” Toch zijn er voorbeelden genoeg in het verleden geweest, waarbij de keuze tussen gelijkwaardige toppers moeilijk was. Judoka’s vluchtten naar andere gewichtsklassen of zelfs (Elco van der Geest) naar België.

Cor van der Geest: „Zoals Cruijff zegt: elk nadeel heb zijn voordeel”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden