Kleine huisartsenpost verdwijnt

AMSTERDAM - Kleine huisartsenposten dreigen van het platteland te verdwijnen. Sinds 1 januari geldt een nieuwe financieringsregeling waardoor zij worden gestimuleerd zich aan te sluiten bij grote huisartsenposten met minimaal 100000 patiënten. Minister Hoogervorst (volksgezondheid) bereidt zelfs een maatregel voor waardoor de financiering van kleine posten op den duur helemaal wordt stopgezet.

Van onze verslaggever

De dertien huisartsen die samenwerken in de Huisartsendienstenstructuur (HDS) 'Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel' hebben deze week alarm geslagen. Zij vrezen dat zij op den duur worden gedwongen het 'Groningse model' over te nemen. Daar zijn alle 277 huisartsen aangesloten bij de Doktersdiensten Groningen. Buiten kantooruren is alleen de huisartsenpost in de stad Groningen open. In de zes andere posten in de provincie is een huisarts paraat om voor urgente gevallen uit te rukken. Als patiënten in staat zijn zelf te reizen, moeten zij in principe naar de stad. Maar zij kunnen ook worden verwezen naar de huisarts in een van de andere posten, aldus Ine Scholten, directeur van de Doktersdiensten Groningen. De Dokterswacht Friesland gaat het Groningse model ook invoeren, aldus directeur Herman Toeter.

Volgens Roelof Moes, secretaris van de HDS 'Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel', dreigt in zijn gebied de bereikbaarheid en kwaliteit van de spoedeisende huisartsenzorg ernstig achteruit te gaan, als het Groningse model wordt ingevoerd. ,,Met 28000 patiënten en dertien huisartsen zijn we natuurlijk niet meer dan een buitenwijk van Amsterdam of Den Haag. Maar qua oppervlak zijn we even groot als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht samen. De afstanden zijn groot en er zijn grote natuurgebieden waar zomers duizenden toeristen op afkomen.''

Sinds 1 januari krijgen huisartsenposten van de verzekeraars als basis negen euro vergoeding per inwoner. Daarbovenop kunnen zij een plattelandstoeslag (wegens de afstanden) en een zorgtoeslag (voor extra drukte bijvoorbeeld wegens toeristen) krijgen. Voorwaarde is dat de huisartsen niet meer dan 450 uur per jaar zijn ingeroosterd voor dienst buiten kantooruren. Is het meer, dan komen zij voor de toeslagen niet in aanmerking. Zo worden zij gestimuleerd op te gaan in grotere eenheden.

De Drentse huisartsen werken veel meer dan 450 uur per jaar buiten kantooruren, omdat zij met hun beperkte aantal eerder aan de beurt zijn. Bovendien vinden zij dat zij hun patiënten binnen maximaal een kwartier moeten bereiken. Ook dat betekent buiten kantooruren vaker dienst. Voorlopig verandert er niets, omdat zorgverzekeraar Het Groene Land bereid is de financiering overeind te houden in afwachting van een beroepsprocedure.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden