Kleine heks ontwricht dorpsgemeenschap

Regie: Nicholas Hytner. Met Winona Ryder, Daniel Day-Lewis en Paul Scofield. In 10 bioscopen.

In 1995 debuteerde de Engelse theaterregisseur als speelfilmregisseur met 'The madness of King George'. Het succes van deze filmversie van Alan Bennetts toneelstuk 'The madness of George III' leidde er waarschijnlijk toe dat een belangrijk deel van Hytners filmcrew opnieuw samenkwam op Hog Island.

Het onbewoonde eilandje voor de Amerikaanse Oostkust was niet zomaar een geschikte lokatie voor 'The crucible'. Hog Island was tevens het oord waar zich aan het einde van de 17de eeuw de door Miller beschreven heksenjacht daadwerkelijk afspeelde. In 1952 gebruikte Miller het op ware feiten gebaseerde verhaal over de heksenjacht in het 17de-eeuwse dorpje Salem als antwoord op de hysterische, Amerikaanse communistenjacht.

Hoofdrolspelers in dit drama over het streng religieuze en eens zo vredige dorpje Salem, dat in bezit wordt genomen door kwade krachten, zijn Winona Ryder en Daniel Day-Lewis. Ryder speelt een glansrol als het bezeten tienermeisje Abigail Williams. Daniel Day-Lewis is de knappe, gelukkig getrouwde landarbeider John Proctor die ooit het bed deelde met de minderjarige, maar daar veel spijt van heeft.

Het door John Proctor uiteindelijk afgewezen en jaloerse tienermeisje lijkt door de duivel bezeten, maar weet de rollen om te draaien en onschuldige burgers van hekserij te betichten. De wraak van de tiener brengt de hele dorpsgemeenschap in rep en roer. De enige juiste straf voor het verbond met de duivel luidt excommunicatie en dat betekent in dit geval dat vele onschuldigen de dood vinden door ophanging. Het is uiteindelijk de vraag of zelfs John Proctor aan dit gruwelijke lot kan ontkomen.

Een verhaal van alle tijden, zo noemt Hytner het veelvuldig opgevoerde stuk van Miller. Niet alleen toepasbaar op de communistenjacht, maar ook op de paranoïde en destructieve krachten die overal ter wereld opduiken. De kijker moet zich dan wel door een in aardkleuren gedrenkte, wat moralistische kostuumfilm heenwerken om tot dat inzicht te kunnen komen. De restricties van het toneel worden aan de orde gesteld door het tonen van veel landschappelijk schoon. Daniel Day-Lewis lijkt daarbij weggestapt uit de televisieserie 'Little house on the prairie', uitgezonden door de Evangelische Omroep. Baken in de modderpoel is het spel van Ryder. Talentvol speelt ze de onschuld zelve en weet tegelijkertijd als kleine heks alle kwade krachten in zich te verenigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden