Kleine fracties zijn trots op akkoord

Samsom (voorgrond, PvdA) verwijt Sap (GroenLinks) gebrek aan sociaal gevoel. Beeld Werry Crone
Samsom (voorgrond, PvdA) verwijt Sap (GroenLinks) gebrek aan sociaal gevoel.Beeld Werry Crone

Vooral de kleinere fracties van ChristenUnie, GroenLinks en D66 waren gisteravond maar wat trots op hun historische vijfpartijenakkoord voor crisisbestrijding.

"Het is een mooie dag. We kunnen nu laten zien dat de politiek in staat is een crisis te doorbreken", zei GroenLinks-fractieleider Jolande Sap voordat ze samen met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de laatste details ging regelen voor de brief aan Brussel, die Den Haag nu nog net op tijd kan versturen.

Ze ontkende dat GroenLinks hiermee nadrukkelijk kiest voor eventuele regeringssamenwerking met dezelfde partijen, na de verkiezingen van september.

Haar collega van de ChristenUnie, Arie Slob, legde veel nadruk op de bestuurlijke verantwoordelijkheid die zijn kleine partij nu via dit 'wandelgangenakkoord' heeft genomen.

Slob zei zich zwaar geërgerd te hebben toen Nederland in gebreke dreigde te blijven in Brussel, waar Eurocommissaris Rehn voor 30 april een plan moet ontvangen voor het terugdringen van het Haagse overheidstekort. "Ik schaamde me diep voor de situatie waarin de politiek was weggezakt. GroenLinks, D66 en wij van de ChristenUnie hadden veel ongeduld. De crisis is groot en premier Rutte fietste zonder overeenstemming het Catshuis uit", aldus Slob.

Dat er nu door vijf Tweede Kamerfracties alsnog binnen twee dagen zaken zijn gedaan met de gevallen minister van financiën Jan Kees de Jager getuigt volgens Slob van een groot verantwoordelijkheidsgevoel in het parlement. "Dat is waar de kiezers behoefte aan hebben."
D66-leider Alexander Pechtold: "Ik zie altijd veel gedoe hier. Nu zie ik iets waarvan de mensen kunnen zeggen: We gaan vooruit. Je moet eerlijk zijn in tijden van crisis".

Jolande Sap (GroenLinks) gaf toe dat het voor haar pittig was om met de twee oude coalitiefracties VVD en CDA overeenstemming te bereiken. Ze moest accepteren dat veel burgers de effecten hard in de portemonnee zullen voelen. Maar Sap stelde daar tegenover dat enkele omstreden bezuinigingen van de oude VVD-CDA-PVV-coalitie worden teruggedraaid, ter waarde van 1,1 miljard euro. Ze noemde de natuurbescherming, het persoonsgebonden budget en het openbaar vervoer als voorbeelden.

De vijf partijen van het akkoord werden gisteravond direct zwaar onder vuur genomen door PvdA-leider Diederik Samsom. Hij noemde het plan 'een valse start' voor Nederland en haalde vooral zwaar uit naar het voornemen de salarissen van ambtenaren, zoals leraren, politieagenten en militairen op de nullijn te zetten. Tegelijk worden de dagelijkse boodschappen duurder, als gevolg van de btw-verhoging. Sam­som: "Waar is het sociale gezicht van deze Kunduzcoalitie?"

De PvdA'er reageerde sceptisch op de uitnodiging van CDA-fractieleider Van Haersma Buma alsnog aan te sluiten bij de vijf partijen. Sam­som bedankte vriendelijk: "Dan mag ik zeker tekenen bij het kruisje".
SP-fractievoorzitter Roemer had soortgelijke kritiek als de PvdA, maar zag één voordeel aan het vijfpartijenplan, dat in zijn ogen niet sociaal is. "Het is een mooie inzet voor de komende verkiezingen van september. Het wordt een warme linkse zomer".

PVV-leider Wilders zei ook uit te zien naar die verkiezingen. Hij kondigde een campagne aan, waarin de PVV zich hard zal verzetten tegen de 'dictatuur van Brussel'. Hij zei dat hij zelf in het Catshuis wekenlang 'als een leeuw' had gevochten tegen bezuinigingen die de vijf partijen nu binnen twee dagen afspraken.

De SGP steunt het bezuinigingspakket naar inhoud wel, maar fractieleider Van der Staaij is boos dat hij buiten de onderhandelingen is gehouden, vooral op aandringen van D66.

De Partij voor de Dieren schaarde zich onder de tegenstanders. Kamerlid Ouwehand viel GroenLinks aan met een verwijt dat die partij slappe knieën toont op milieugebied omdat de bezuinigingen op natuur en milieu in het pakket te zwaar zouden blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden