Kleine chocotaartjes

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Koopmans Mix voor Kleine Fruittaartjes

Taartmix: tarwebloem, suiker, rijsmiddelen (E500, E450, E341), magere melkpoeder, natuurlijk vanille-aroma, zout.

Banketbakkersroommix: suiker, gemodificeerd zetmeel, zuurteregelaars (E516, E450, E339), geleermiddel (natriumalginaat), dextrose, zout, kleurstof (bètacaroteen), natuurlijk vanille-aroma.

Zelf toevoegen: boter/margarine, melk, vers fruit of fruit uit blik.

Lastig hoor, als bakproducent. Je stopt bloem in zakken en zelfrijzend bakmeel in pakken, en dan ben je klaar want daar kun je immers het hele verdere bakgebeuren mee uit de voeten? Maar ja, je moet wat, met de hijgende adem in de nek van de concurrent met z'n rozeprinsessencupcakemix. Dus wat doe je? Je brengt drie nieuwe pakjes op de markt: mix voor kleine kruimeltaartjes, mix voor kleine fruittaartjes en mix voor kleine appeltaartjes. Want appels zijn kennelijk geen fruit. En, belangrijker, deeg voor kleine taartjes is natuurlijk heel iets anders dan deeg voor grote taartjes. Het wachten is op mix voor ronde taarten en mix voor vierkante taarten - let op mijn woorden.

Laatst was ik bij een echte taartenbakker, de chique patisserie Huize van Wely, waar het grote en kleine bakwerk als kostbare juwelen staan uitgestald op zwartglanzende toonbanken. Ik kreeg een kijkje achter de schermen ter ere van hun nieuwste creatie: een vierkante laagjestaart met chocolade en whiskylikeur Drambuie. Om het inzichtelijk te maken ging de bereiding voor de gelegenheid in kleine porties. Dan blijkt maar weer hoezeer 'klein' een betrekkelijk begrip is: ik vond de ketels met taartdeeg en emmers met bedwelmend geurende chocoladeganache nog steeds best fors. Het uiteindelijke taartje (15 x 15 cm) leek voor twaalf personen aan de bescheiden kant, maar gezien de machtigheidsfactor en het heftig-alcoholische gehalte bleek een beschaafd puntje ruim voldoende. Mijn handen jeukten om een mini doe-het-zelfversie te maken. Geen kleine taartjes met fruit uit blik en nepbanketbakkersroom dus, maar deftige eenpersoons chocolade-Drambuie-taartjes. Om eens feestelijk uit te pakken bij het dessert.

Zelf chocotaartjes maken?

Nodig voor 6 stuks:

Deeg:

200 g bloem

125 g boter (kamertemperatuur)

60 g basterdsuiker

1 ei

1 sinaasappel (alleen rasp)

snufje zout

wat extra boter en bloem voor de vormpjes

Chocoladeganache:

100 g pure chocolade (70%)

50 g melkchocolade

40 g honing

200 ml slagroom

50 ml Drambuie (of whisky)

1 steranijs

1 kaneel

snufje zout

Garnering: cacao

Deeg: Klop eerst boter en suiker romig, dan het ei en de fijne rasp van de sinaasappelschil erdoor. Zeef bloem en zout erboven, meng erdoor met een vork. Kneed met de hand voorzichtig tot een zachte bal deeg. Vet 6 lage metalen taartvormpjes (Ø 12 cm) in met boter en bepoeder met wat bloem. Rol 6 balletjes van het deeg, sla plat tussen de handen en druk mooi dun uit in de vormpjes. Snij bij. Zet minstens 2 uur in de vriezer, opgestapeld met een stukje bakpapier ertussen. Bak in een voorverwarmde oven (175 °C) in ± 15 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en wip uit de vormpjes.

Ganache: Doe honing, slagroom, Drambuie, steranijs, kaneel en snufje zout in een steelpan. Breng aan de kook en laat 5 minuten heel zachtjes trekken. Vis kaneel en steranijs eruit en gooi weg. Breek de chocola in kleine stukjes, doe erbij en roer van het vuur af tot de chocola is opgelost. Giet in de taartbodems. Laat 1 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi door een theezeefje met een heel dun waasje cacaopoeder.

Tips
Het deeg eerst blind bakken met een bakvulling is niet nodig als het bevroren is, dan blijft het vanzelf in model.

Wie geen drank wil, laat die uiteraard achterwege.

Haal de taartjes ruim op tijd voor het serveren uit de koelkast.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden