Kleine belegger heeft nog vertrouwen in Wall Street

WASHINGTON - De Amerikaanse economie is gezond en blijft groeien, ondanks de recente koersdalingen op de beurs van New York. De werkloosheid is laag. Het inkomen van de gemiddelde Amerikaan neemt toe, de bedrijfswinsten zien er goed uit en de inflatie blijft laag.

De koersdalingen op Wall Street - tussen 11 maart en afgelopen donderdag zakte de toonaangevende Dow-Jonesindex met 8,6 procent - heeft aan die gezonde basis van de Amerikaanse economie niets veranderd. De meeste analisten geloven dat de recente verliezen op de beurs geen einde betekenen van de stijgende lijn op Wall Street die nu al zes jaar voortduurt.

De analisten spreken dan ook niet over een malaise, maar over een correctie op de beurs. Die is het gevolg van de angst voor een nieuwe renteverhoging. Onlangs verhoogde de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, de rente met 0,25 procent. Beleggers vrezen dat het niet bij die, al lang verwachte en bovendien geringe, verhoging blijft.

Die angst laat onverlet dat de Amerikaanse economie zeer voorspoedig marcheert en dat voorlopig ook zal blijven doen. Voor het eerste kwartaal van 1997 bedroeg de groei 3,5 procent, na een groei van 3,8 procent in het laatste kwartaal van '96. De inflatie is nog steeds laag en de bedrijven boeren goed. De bedrijfswinsten zijn de afgelopen jaren enorm geweest, meestal een gevolg van stevige reorganisaties.

Effect

Dat laatste effect is volgens Bertus Meins, econoom bij de Inter American Development Bank, nu wat uitgewerkt, zodat de winstgroei wat afneemt. Maar de winsten zijn nog steeds gezond, terwijl ook het gemiddelde inkomen van de Amerikaan blijft groeien. In de maand februari bedroeg die inkomensgroei 0,9 procent, terwijl de uitgaven aan consumptiegoederen met 0,3 procent stegen. Die gegevens wijzen erop dat de groei aanhoudt en de inflatie laag blijft.

Ook de werkloosheid bevindt zich op een laag niveau: 5,3 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk. Sommige experts geloven dat de werkloosheid zelfs beneden de vijf procent zal dalen. Als dat gebeurt, zullen bedrijven moeite krijgen om genoeg personeel te vinden, wat betekent dat de lonen zullen stijgen en de inflatie zal toenemen. Om zo'n ontwikkeling te voorkomen, verhoogde de Federal Reserve de rente.

Volgens Meins is er nog een tweede reden voor die renteverhoging: de 'inflatie' op Wall Street zelf. Tot half maart stegen de koersen in hoog tempo. Normaal ligt de verhouding tussen de koers en de winst van een aandeel op 20 staat tot 1. In andere woorden: beleggers betalen voor een aandeel een bedrag dat ongeveer gelijk staat aan 20 keer de winst per aandeel. Die verhouding was geheel zoek geraakt.

Inmiddels heeft zo'n 43 procent van alle Amerikanen geld geïnvesteerd op Wall Street. Steeds meer mensen stoppen niet alleen hun spaarcenten in aandelen of beleggingsfondsen, maar ook hun pensioen. Zij worden gesterkt door het feit dat de koersen de afgelopen zes jaar jaarlijks gemiddeld met meer dan vijftien zijn gestegen.

De vraag is nu hoe de miljoenen kleine investeerders reageren op de koersdalingen van de afgelopen weken. Sommigen vreesden een geweldige paniek onder het grote publiek, omdat de kleine investeerders de afgelopen jaren alleen maar met goed nieuws vertrouwd zijn geraakt. De meeste analisten hebben de kleine spaarders het advies gegeven om niet ieder uur het koersverloop te volgen. Omdat de basis van de economie gezond is en de koers van aandelen uiteindelijk een functie is van de bedrijfswinsten zal de correctie slechts van tijdelijke aard zijn, zo voorspellen zij.

Zij hebben verder gewaarschuwd dat de praktijk uitwijst dat paniekverkopen de zaak alleen maar erger maakt. Wie daarentegen tijdelijke verliezen op de koop toe neemt, ziet over een periode van tien jaar zijn beleggingen flink in waarde toenemen.

Geen verkoopadvies

Volgens de zakenkrant Wall Street Journal hebben de spaarders de adviezen van de experts opgevolgd. Er is geen sprake van paniekverkoop. Tot dusver tenminste. Want als de beurs verder zakt, bestaat de kans dat de kleine belegger gaat verkopen. Maar misschien kan slecht economisch nieuws de belegger wel in het goede spoor houden. Want het paradoxale is dat de beurs eigenlijk wacht op slecht nieuws: want goed nieuws, zoals een vermindering van de werkloosheid of een verdere stijging van de consumptie maakt de kans op een renteverhoging alleen maar groter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden