Klein pensioenfonds wil ook brug bouwen

Syntus Achmea gaat fonds oprichten voor infrastructurele projecten

Pensioenbeheerder Syntus Achmea wil een fonds oprichten waardoor ook kleine en middelgrote pensioenfondsen geld kunnen steken in grote infrastructurele projecten. Naast tachtig pensioenfondsen die klant zijn van Achmea, mogen ook andere kleinere fondsen meedoen. In totaal zijn dat er zo'n driehonderd. "Bij elkaar kan dat een krachtige impuls worden voor de Nederlandse economie", zegt Anton van Nunen directeur van Syntrus Achmea.

Op dit moment verkennen minister Dijsselbloem (financiën) en de pensioenfondsen de mogelijkheden voor investeringen die de economie versterken. Van Nunen: "Onze hoofdtaak is om het pensioengeld verstandig te beleggen. Het is geld bedoeld voor de oude dag. Maar wij kennen onze achterban, zij vinden het heel belangrijk als zij daarbij ook een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de crisis."

Van Nunen wil met dat fonds ook zijn kleinere leden de kans geven de aanleg van wegen, bruggen en tunnels door de overheid mede te financieren. Hij stelt echter wel de voorwaarde dat de overheid de financiële risico's afdekt. En juist hier zit 'm de pijn: Dijsselbloem ziet graag dat de pensioenfondsen hun geld pompen in de Nederlandse economie maar ook dat zij zelf de risico's dragen.

De klanten van Syntus Achmea hebben samen zo'n 64 miljard euro in kas. Dat lijkt veel, maar is veel minder dan de bedragen bij de reuzen ABP en PFZW, het pensioenfonds voor de zorg. In totaal zit er ruim 1000 miljard euro in Nederlandse pensioenfondsen. Geen wonder dat het kabinet, dat zelf nog eens zes miljard euro moet bezuinigen, verlekkerd naar hen kijkt. Pensioenfondsen beleggen het overgrote deel van het geld in het buitenland.

Syntus Achmea heeft voor zijn klanten 800 miljoen belegd in infrastructurele projecten, maar ook voornamelijk in het buitenland. De voorwaarden zouden in de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië beter zijn. Nunen: "In Nederland kennen we de traditie van publiek-private samenwerking veel minder".

Onlangs is er een proef geweest waarbij pensioenbeheerder PBG (de koepel van de grote fondsen ABP en PFZW) de staat een lening verstrekte voor de verbetering van de snelweg N33 in het noorden. Hierbij gold de voorwaarde dat de rente die de pensioenfondsen kregen, gerelateerd werd aan de inflatie. Minister Dijsselbloem liet onlangs weten dat, hoewel er geen gekke dingen zijn gebeurd, dit eens maar nooit weer was. PGB is hier verbolgen over. Dat helpt de discussie niet, zegt Van Nunen.

Van Nunen: "Ik denk echter dat er met de minister nog best te praten valt. Er zijn best creatieve oplossingen te bedenken. In het buitenland zie ik dat sommige overheden projecten financieren met obligaties die voor inflatie gecorrigeerd zijn. Zo spreid je de risico's."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden