Klein, maar toch XL

QUIRIJN VISSCHER

Kleine auto's heb je in allerlei formaten. Klein, kleiner en kleinst. En tegenwoordig ook 'klein XL'. In de autopsychologie bestaan de rolmaten niet. Zo zijn sommige Mini's al fors aan de maat, zoals de Countryman van 4,10 meter. Fiat slaat met de 500 nu ook het pad in van 'upsizing'. Daarvan is nu de L-versie gepresenteerd. Maar zeg gerust XL. Een maatje meer, maar met de Madurodam-uitstraling van het oermodel.

Kleine modellen zijn van alle tijden in de autohistorie. Populair werden ze in de jaren dertig toen ze in veel landen belastingtechnisch werden bevoordeeld. België en Groot-Brittannië bedachten toen het fenomeen 'fiscale pk's' om auto's te beprijzen. Het idee: een kleine auto heeft een kleine motor. Het leidde tot de Ford Eight (acht pk) van 3,59 meter en de Morris Eight. 3,65 meter.

In de jaren vijftig moesten miniauto's nieuwe, koopkrachtige generaties autokopers verleiden.

De Messerschmitt Kabinenroller (2,80m) was de aandoenlijkste aanbieding voor jan modaal (v/m) in die jaren. Toen zagen ook de Fiat 500 (2,97 meter) en Mini (3,05 meter) het licht. Hun bouwers ontdekten al snel het nut van upsizing. De vergrote Fiat 500 Giardiniera (318,5 meter) sprak gezinnen aan, net als de Mini Clubman. Pas in de jaren zeventig zouden de Japanners deze automakers aftroeven met Suzuki's en Daihatsu's. Europa sloeg later terug met de Smart ForTwo (2,69 meter) en... de brommobiel.

Steeds weer moet de mini-auto opnieuw worden uitgevonden. Zelfs de Japanners merken dat nu. De kleinste Suzuki's komen uit India. Daihatsu gooit in Europa de handdoek in de ring.

Nu helpen vooral de Koreanen jan modaal aan de kleine auto. De nieuwe Fiat 500 L (4,14 meter) en Mini Countryman zijn niet voor hem, maar voor alle modebewuste, beter verdienende (voor)stadsmensen. Die hebben graag iets te kiezen. Bijvoorbeeld tussen L en XL.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden