Klein Holland bloeit dankzij remigratiegeld

ARCOS DE LA FRONTERA - Wat begon als een droom van Spaanse gastarbeiders in Nederland, is in vijftien jaar uitgegroeid tot een van de meest opmerkelijke bedrijven van de Spaanse provincie Cadiz. De coöperatie La pequeña Holanda, ofwel Klein Holland, levert inmiddels zelfs bloemen voor de Nederlandse markt.

SANTI COGOLLUDO

Als in de jaren tachtig in Nederland de economische crisis voor recordwerkloosheid zorgt, willen 21 Spaanse mannen en vrouwen - arbeiders van de Hoogovens in IJmuiden en bloemenkwekerijen in Aalsmeer - hun lot niet passief afwachten. Samen besluiten ze naar Spanje terug te gaan en daar een eigen bedrijf op te richten: een agrarische coöperatie.

Al snel vinden de 21 hulp bij de Nederlandse en Spaanse overheid. Nederland versterkt ongeveer drie miljoen gulden aan remigratie-subsidies; Spanje bezorgt 'Klein Holland' vruchtbare grond tegen lage kosten. Op vijf kilometer afstand van het dorp Arcos de la Frontera in Cadiz, een provincie in het zuidwesten van Spanje, kan de coöperatie in 1982 aan de slag.

Ruim vijftien jaar later is de coöperatie een bron van werk en inkomen voor bijna honderd gezinnen. En dat in een gebied waar het land goeddeels in bezit is van een handjevol grootgrondbezitters. De cooperatie bezit ongeveer 300 hectare land dat negen maanden per jaar productief is. Naast wortels, bieten, katoen en zonnebloemen worden er bloemen gekweekt en geëxporteerd: verschillende typen anjers en gladiolen van hoge kwaliteit voor de Nederlandse markt. De export naar Nederland, die pas in 1990 van start ging, zorgde vorig jaar al voor een omzet van vier miljoen.

'Klein Holland' verkoopt inmiddels via een Nederlands bedrijf ook de bloemen van andere kleine boeren uit de streek. De coöperatie toont haar betrokkenheid bij de streek daarnaast ook door de oprichting van een beroepsopleiding voor werklozen uit het dorp en de omgeving. Deze school zal de toekomstige werknemers van het bedrijf gaan leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden