Klein Haarlemmerliede in zee met grote partner
herindeling reportage Vandaag beslist de gemeente over een fusie met Velsen, Haarlemmermeer, of het grote Amsterdam.
In het portaal van de Ireneflat in Halfweg zijn ze het roerend met elkaar eens: als het maar niet Amsterdam wordt. "Amsterdam wil alleen zijn haven uitbreiden", zegt bewoner Evert Salentijn (79) met een veelbetekenende blik. "Straks komt heel Nieuw-West hier wonen", zegt zijn buurman Gellius Joustra gruwelend.
Vanavond beslist de kleinste gemeente van Noord-Holland, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, met welk van de omringende gemeenten het gaat fuseren. Een besluit dat doet denken aan de finale van een televisieprogramma waarbij meerdere kandidaten strijden om de hand van één knappe miljonair.
De gemeente besloot al in 2015 dat er een fusie moest komen. Ze was te klein om alle nieuwe taken aan te kunnen, oordeelde de gemeenteraad. En dus liet de burgemeester van Haarlemmerliede-Spaarnwoudeaan de omringende gemeenten weten dat ze openstond voor avances.
Het leidde tot veel gemor onder de bewoners in de vijf dorpen Halfweg, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, Penningsveer en Spaarndam-Oost: zij wilden liever onafhankelijk blijven.
Maar de omringende gemeenten lieten het zich geen twee keer zeggen. Een groot stuk grond op zo'n strategische positie, veel groen en 5500 inwoners erbij, dat kan je positie in de provincie aardig versterken. Zes gemeenten waren enthousiast, maar er kwamen uiteindelijk maar drie door de keuring.
Een jaar lang maakten Amsterdam, Haarlemmermeer en Velsen de bewoners en raadsleden het hof met informatieavonden, bustours en advertenties in lokale huisbladen. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam bezocht de dorpen. Haarlemmermeer liet zelfs bierviltjes drukken.
Op de mannen in de Ireneflat heeft het allemaal weinig indruk gemaakt. Zij gaan af op wat ze zelf weten en horen. "Ik ben in Haarlemmermeer geboren, maar daar zijn ze niet goed met het omgaan met wateroverlast", vertelt Joustra. Hij gaat voor Velsen, 'omdat ze ons daar tenminste een beetje snappen'.
Salentijn hoopt wel op Haarlemmermeer. Hij wijst naar de brug op zo'n driehonderd meter van de flat. Daar ligt Zwanenburg, dat bij Haarlemmermeer hoort. "Daar doe ik toch al boodschappen bij de Dirk. Dat lijkt me dus het beste."
Er komt een buurvrouw aangelopen. Een geboren Amsterdamse die geen tijd heeft om te praten. Maar wel om 'Amsterdam is Amsterdam niet meer' te zeggen als ze hoort waar het over gaat. Inderdaad, knikken de mannen, die druk beginnen te vertellen over de tijd dat mensen in de Jordaan elkaar nog hielpen op straat.
Die weerstand tegen Amsterdam wordt niet door alle inwoners gedeeld. Uit peilingen is gebleken dat er ook enkele voorstanders zijn. Vooral jonge mensen zouden het wel leuk vinden deel uit te maken van de hoofdstad.
Maar een duidelijke winnaar leverde de peilingen niet op, zegt de fractievoorzitter van de PvdA Dicky Kerkhof. De beslissende raadsvergadering vanavond belooft dus spannend te worden.
Kerkhof: "Er wordt achter de schermen al veel gepraat, maar er staat nog niets vast".
undefined